Hírek

Minden tizedik autó műszaki állapota kifogásolható

2019-11-26 12:50:08

A közlekedési hatóság múlt heti közúti ellenőrzéssorozatában a megállított járművek 11 százalékánál találtak műszaki hiányosságokat. Ezeken felül más szabályszegés miatt is összesen 1,6 ,millió forint bírságot szabtak ki.

Torott Hatso Lampa

A közlekedési hatóság szakemberei a múlt heti közlekedésbiztonsági akció során 884 tehergépkocsit, 163 autóbuszt és 1280 személyautót ellenőriztek. Az 1280 ellenőrzött személyautó 11 százalékánál, 141 esetben találtak hiányosságokat a fényszórókkal, a lámpákkal, 85 járműnél az ablakmosó berendezéssel és az ablaktörlő lapátok állapotával kapcsolatban. A gumiabroncsok állapotát illetve típusmegfelelőségét 50 autónál kifogásolták a szakemberek. A személyautók három százalékánál, 41 esetben találtak a téli felkészülésen túlmutató kifogásolnivalót a szakemberek, kettőnél olyan súlyút, ami miatt a járművet kitiltották a forgalomból.
Az ellenőrzött teherautókból körülbelül minden tizedik volt problémás. 71 jármű esetében tártak fel kisebb-nagyobb szabályszegést. Hét esetében olyan szintű volt a probléma, hogy azonnal ki is tiltották a járművet a forgalomból, és több mint 1,6 millió forint bírságot is kiszabtak. Az ellenőrzött buszok ugyanakkor jól teljesítettek, a 163 járműből mindössze egy esetében vettek észre szabályszegést, de az sem műszaki jellegű probléma volt, hanem a vezetési idővel volt kapcsolatos.