Hírek

Lassan lejárnak a 2019-es autópálya matricák. Ideje újat venni!

2020-01-20 16:50:19

Január végéig érvényesek a 2019-es évre szóló éves úthasználati jogosultságok (autópálya matricák). Sokan már megvették az új évre szólót, de még több autósnak ez az aktus még hátravan!

Új Autópálya Csomópontot Adtak át A Balatonnál

A 2020. évre szóló e-matricából elővételben, tavaly decemberben közel 150 ezer fogyott, húsz százalékkal több, mint egy évvel korábban; a befolyt 3 milliárd forint pedig 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – hangzott el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtótájékoztatóján. Alegkeresettebbek az országos e-matricák voltak, amelyeknél mintegy 30 százalékkal 56 ezerre emelkedett az értékesítések száma. A megyei jogosultságokból mintegy 88 ezer kelt el az elővásárlási szezonban, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Mintegy 125 ezer darab e-matricát a D1 kategóriájú járművekre, azaz személyautókra, motorkerékpárokra váltották ki.
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. adatai szerint 2020. január 31-én 2,5 millió darab 2019-es éves e-matrica jár le, amiből még mindig mintegy 2 milliót nem újítottak meg. A NÚSZ vezérigazgatója szerint nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a 2020-as e-matrica megvásárlását, mert az utolsó napokban nagy lesz a “tumultus” érte, a fizetős útszakaszra jogosultság nélkül felhajtóknak pótdíjat kell fizetniük 60 perc türelmi idő mellett. A mentességek megújításának határideje is 2020. január 31, például a nagycsaládosok díjkedvezményét is eddig az időpontig kell megújítani, ezzel szemben a mozgáskorlátozottak díjkedvezménye egész addig érvényes, amíg a nyilvántartásból nem törtölték őket. A NÚSZ weboldalán, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon érdemes az e-matricát megvenni, mert ezen a felületen kedvezményt is igénybe lehet venni, itt nem számolnak fel kényelmi díjat az online vásárlásért. A számítások szerint tavaly az autósok 600 millió forint kényelmi díjat fizettek magáncégeknek e-matrica vásárlásakor.