Hírek

KRESZ tudás gyerekeknek

2020-02-03 18:15:46

A tavalyi és az idei tanévben 300 ezer diák számára, minden általános iskolába eljutott a Közlekedő kisokos munkafüzet, valamint az ahhoz kapcsolódó Tanári kézikönyv. Így minden 4., 5., és 6. osztályos tanuló számára elérhető a kiadvány.

Itam Sajtaj 3

A Közlekedő kisokos célja, hogy akár az iskolában tanórákon, akár otthon a gyerekek minél több ismeretet kapjanak a közlekedési szabályokról, hogy biztonságosabban tudjanak önállóan közlekedni. A Munkafüzet digitális változata 2019 őszén elkészült, így az indulást követően sokan tudják majd használni akár okostáblákon is a KRÉTA rendszerén keresztül – ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtótájékoztatóján Révész Máriusz az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki a programot elindította.

Jelezte, hogy a szakmai anyagot együttműködve az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a Közlekedéstudományi Intézet, a Bringaakadémia, valamint a Magyar Kerékpárosklub állította össze, a korosztálynak megfelelő ismeretanyaggal. Fejlesztés, hogy idén elindul a Közlekedő kisokoshoz kapcsolódó Tudáspróba a 4., 5. és 6. évfolyamon.

Schanda Tamás államtitkár felhívta a figyelmet rá, hogy a kormány kiemelten kezeli a felnövekvő generáció tudásanyagának a gyarapítását. A tudáspróba célja a 2019/2020-as tanév tavaszi félévében, hogy felmérje az érintett gyerekek tudásszintjét. Hosszú távon külföldi mintára szeretnék bevezetni, hogy az önálló közlekedéshez szükséges gyalogos és kerékpáros közlekedési ismeretek oktatása megfelelő hangsúlyt kapjon az általános iskolákban, és a tudáspróba – egyfajta vizsgaként funkcionálva a későbbiekben – nagyobb súllyal bírjon.

Itam Sajtaj 1
Dr. Szabó Balázs (Kréta)

Az eKRÉTA Informatikai Zrt.-től Dr. Szabó Balázs ismertette, hogy a Közlekedő kisokos digitális változata, és az ahhoz kapcsolódó gyakorlófeladatok a Tudáspróba felkészülési időszakában, február 3-tól április 15-ig elérhetőek a KRÉTA rendszerében, így minden gyerek számára biztosított a gyakorlás lehetősége akár tanórai keretek között, akár otthon. A Tudáspróba felülete április 16-án nyílik meg szintén az KRÉTA felületén; a „vizsgaidőszak”, amikor a 4., 5., 6. osztályos diákok számot adhatnak ismereteikről, április 30-ig tart. Ebben az időszakban az osztályfőnökök tudják majd megnyitni a Tudáspróba felületét a teszt kitöltéséhez.

A Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella elmondta, hogy a legjobban teljesítő iskolák között ajándékcsomagokat sorsolnak ki, míg a Tudáspróbát sikeresen teljesítő (legalább 80%-os eredményt elérő) diákok névre szóló tanúsítványt kapnak. Amennyiben valakinek nem sikerül teljesíteni a Tudáspróbát április végén, új lehetőséget kap a „pótvizsga-időszakban”, május 18-29. között számukra újra nyitva fog állni a felület (a két „vizsgaidőszak” között pedig természetesen lehetőségük lesz újra a gyakorlófeladatok megoldására).

Az ORFK-OBB ügyvezető elnöke, Óberling József rendőr ezredes üdvözölte a kezdeményezést. Megemlítette, hogy bár évről évre csökken a közúti balesetekben életüket vesztő gyerekek száma, azonban ahhoz, hogy ezt a számot a nullára redukáljuk még sok munka szükséges, amelynek része az ismeretterjesztés. Rámutatott, hogy egy hosszú távú sikeres folyamat kezdődött a közlekedésre nevelés terén, amelynek köszönhetően a gyerekek biztonságosabban tudnak részt venni a közlekedésben.

Itm Sajtaj2
Órerling József (ORFK_OBB) és Abelovszky Tamás (BringaAkadémia)

A Közlekedő kisokos tudásanyagának és a kreszkérdések összeállításában tevékenyen résztvevő BringaAkadémia képviseletében Abelovszky Tamás ismertette, hogy a tartalom összeállításában kiemelten figyeltek a korcsoport jellemzőire, a közlekedésben való részvételük formáira. Így elsősorban a biztonságos gyalogos és a kerékpáros közlekedéshez szükséges ismereteket gyűjtötték össze. És erre építették fel a tudáspróba kérdéseit is. Az ellenőrző tesztben a gyalogos közlekedésre 66 kérdés vonatkozik, a kerékpárosok tudnivalóira 149 jó választ várnak. A feladatok ötféle jellegűek, az tekinthető sikeresnek a „vizsgán”, aki legalább 80 százalékos eredményt ér el.