Hírek

Közel másfélmillióan nem kaptak büntetést!

2020-02-06 12:03:18

A díjfizetős útszakaszokon két éve bevezetett 60 perces türelmi időnek köszönhetőn tavaly közel másfél millió autós tudta pótolni az elmulasztott úthasználati díjbefizetést büntetés kiszabása nélkül.

Autp Matrica

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. közlése szerint a 2018 januárjában bevezetett 60 perces türelmi idő beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ez azt jelenti, hogy díjfizetés köteles útszakaszra hajtva az autósnak az úthasználat megkezdésétől számítva további 60 perc áll a rendelkezésére a úthasználati díj rendezésére. A bevezetés célja volt, hogy a jóhiszemű, de helyismerettel nem rendelkező, vagy figyelmetlen autósok felhajtva a fizetős útszakaszokra lehetőséget kapjanak a díj rendezésére, anélkül, hogy büntetést kapnának.
A NÚSZ adatai szerint 2018-ban, tehát a késve fizetés lehetőségének a bevezetése évében 1,2 milliószor éltek az autósok a 60 perces türelmi idő lehetőségével, 2019-ben viszont a díjellenőrző kamerák már összesen 1 433 671 olyan jogosulatlan úthasználatot rögzítettek, amelynél a jármű vezetője az adott pillanatban még nem rendelkezett érvényes úthasználati jogosultsággal, de 60 percen belül megvette a szükséges e-matricát, így mentesült a későbbi pótdíjbefizetés alól.
Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy az utólagos vásárlások száma mind a külföldi, mind pedig a belföldi úthasználók körében jelentős. Azt tapasztalják, hogy a belföldi autósok esetében mintegy 33 százalékkal nőtt a 60 percen belüli matricavásárlások száma 2018-hoz képest. Aki a sztrádán döbben rá, hogy nincs matricája, az akár autópálya-pihenőnél kiállva mobileszközzel is megvásárolhatja a jogosultságot, amihez a NÚSZ oldalát, az ematrica.nemzetiutdij.hu-t ajánlja a vezérigazgató – minthogy ezen a felületen vásárolva nem kerül felszámolásra úgynevezett kényelmi díj. Tapasztalatai szerint a sztrádahasználó autósok egyre gyakrabban, és egyre tudatosabban élnek az utólagos vásárlás lehetőségével, így sokan mentesülnek a későbbi pótdíjbefizetés alól.