Kamionnal Olaszországba: csak Green Pass-szel?

2021.10.11. 21:12

Nem tisztázott még, hogy külföldi kamionosok behajthatnak-e uniós covid-igazolvány - Green Pass - nélkül Olaszországba.

A NIT Hungary felhívja az Olaszországba tartó kamionosok figyelmét, hogy még tisztázatlan a belépési protokoll. Az eddig hozzáférhető információk szerint Olaszország szeptember 27-én rendkívüli járványügyi szigorításokat vezetett be, amelyek értelmében október 15. és december 20. között – a kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt – az európai uniós digitális COVID-igazolás („Green Pass”) meglétét kiterjesztették a teljes köz- és magánszférára, így az olaszországi munkavégzésre, illetve az egyes helyi járványügyi helyzetnek megfelelő színkóddal jelzett régiók területére történő belépésre, beutazásra is.

A rendelet az Olaszországba való beutazást és a helyi munkavégzésre, illetve a magánszemélyek közéleti részvételre való alkalmasságát az EU által elismert oltóanyagok egyikével történő átoltottság, a 180 napon belüli átfertőzöttség, vagy a belépést megelőző 48 órán belül elvégzett, negatív eredményű PCR/Ag teszt alapján kiváltott EU-s digitális COVID-19 „zöld tanúsítvány” meglétéhez köti.

A NIT Hungary a nemzetközi kapcsolatait felhasználva jelenleg is információkat gyűjt arról, hogy az olasz járványügyi szigorítások milyen módon és mértékben érintik az utazó munkavállaló külföldi gépkocsivezetők munkavégzését, az országba történő belépését, figyelemmel egyrészt a határellenőrzésekre, másrészt arra is, hogy a kormány rendelete a magánszemélyek tekintetében a munkáltatók és szolgáltatók felelősségi körébe utalja az előírások teljesülésének számonkérését, ellenőrzését.

Mindezen kérdésekre és ellentmondásokra hiteles információk még nem állnak rendelkezésre. Amennyiben azonban a nemzetközi közúti fuvarozás nem kerül be a fenti portálon jelenleg is felsorolt kivételezetti körbe, úgy célszerű felkészülni arra, hogy olasz relációban csak EU-s „Green Pass” igazolással rendelkező gépkocsivezetők tudnak munkát végezni. A helyzet rendkívül bizonytalan: olasz szakmai társ-szervezetük tájékoztatása szerint intenzív tárgyalások folynak az olasz kormánnyal a közúti fuvarozás mentesítése érdekében.

Legfrissebbek