Hírek

Jövő hét végén lesz a Seniorplus Expo

2019-11-27 18:21:11

A december 6-7-én zajló, nyugdíjasokat célzó Seniorplus Expo helyet ad az ORFK-OBB standjának is. Az idősebb korosztály gyakorta részese baleseteknek, segítünk ezek megelőzésében.

Seniorplus Expo 2019 1

A Seniorplus Expo szervezői tizenegyedik alkalommal várják a nyugdíjas korosztályt a budapesti BOK csarnokban december 6-7-én (a korábbi Syma csarnok). A kétnapos rendezvény előképe a Nyugdíjas Expo, ahol szórakoztató programokkal,  árubemutatókkal, egészségügyi szűrővizsgálatokkal várták az érdeklődőket, és a tavalyi 15 ezres látogatói szám igazolta a várakozásokat. 2019-től új támogatóként beszállt a rendezvény szponzorálásába és programkínálatába az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) is. Az OBB képviseletében a rendezvény beharangozó eseményén Óberling József r. ezredes, ügyvezető elnök adott tájékoztatást arról, hogy milyen okból merült fel az együttműködés gondolata a rendezvény szervezőivel.

Az ezredes emlékeztetett arra, hogy a fejlett országok ismérve a korosodó társadalom, Magyarországon a lakosság több mint egyharmada ötven év feletti. A gazdasági körülmények mellett ez a tény, számos más dologra is hatással van, például a közlekedésre. Egzakt adat, hogy az 50 év feletti korosztály közül is egyre többen vesznek részt járművel a forgalomban. A statisztika arról tanúskodik, hogy ez által, százalékosan is több balesetet okoznak, mint korábban. Az ezredes a sérülések tekintetében egy lényeges különbséget emelt ki: a balesetek  során egy 70-80 éves ember szervezete könnyebben sérül és lassabban regenerálódik, mint a fiatalabb korosztályé.

A baleseti adatokból kiderül, hogy megnőtt az idősebb korosztályt képviselő halálos áldozatok száma is. Óberling József elmondta: a felvilágosító, megelőző programoknak az idősek esetében más jellegű elérési útvonalat kellett találni, mint a fiatal felnőttek körében. Hiszen egy nyugdíjas, kevésbé használja az internetes felületeket, eltérő tévéadások érdeklik. Ezért volt kézenfekvő, hogy érdemes egy, a célcsoport által választott közegben megjelenni. A rendezvényen az OBB-nek saját standja lesz, ahol válaszolunk a biztonságos közlekedést érintő kérdésekre, tippekkel és tanácsokkal látjuk el az érdeklődőket.

A rendezvény házigazdája, mint a korábbi Nyugdíjas Expókon idén is Beleznay Endre lesz, aki levezényli a lényegében non-stop műsorfolyamot. A vendégek között szerepelnek a Budapesti Operettszínház művészei, valamint Soltész Rezső, Gájer Bálint és még sokan mások. A Seniorplus Expo dízsvendége meglepő módon nem egy személy, hanem város lesz, mégpedig a fürdőivel csábító Hajdúszoboszló. A város sokrétű turisztikai célpontként mutatkozik be az expón.

Seniorplus Expo 2019 2
Beleznay Endre a Seniorplus Expo házigazdája