Bevonták a jogsiját, mégis vezetett. Szigorúbban büntetik

2021.07.15. 08:06

Bíróság elé állított az ügyészség egy férfit, aki úgy vezetett gépjárművet, hogy attól a bíróság mintegy két hónappal megelőzően eltiltotta.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Tatabányai Járási Ügyészség a “járművezetés az eltiltás hatálya alatt” bűntette miatt bíróság elé állította azt a férfit, akit a bíróság büntetőeljárásban a járművezetéstől eltiltott, ennek ellenére gépjárművet vezetett. A férfit a tatabányai rendőrség tettenérte három utas szállítása közben. A férfit a bíróság 2021. március 30-án jogerőssé vált ítéletével ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 100 000 forint pénzbüntetésre ítélte és 1 évre a közúti járművezetéstől eltiltotta. Ennek ellenére a férfi 2021. június 5-én Tatabánya lakott területén személygépkocsit vezetett, abban három utast szállított.

A Büntető Törvénykönyv 2021. május 14-től vétségként egy évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a járművezetés az eltiltás hatálya alatti vezetést, illetve ennél súlyosabban, bűntettként három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti, ha  büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezeti a gépjárművet az elkövető. Az ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé az elkövetőt, a tárgyaláson végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre és járművezetéstől eltiltásra elítélésre tett indítványt.

A Tatabányai Járásbíróság a férfit 180 óra közérdekű munka büntetésre és 2 év járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ügyész az elsőfokú ítélettel szemben a vádlott terhére, súlyosbítás végett, azaz végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre elítélés kiszabása érdekében  jelentett be fellebbezést.

Legfrissebbek