Ittasan vezetve kidöntötte a sorompót

2022.01.06. 18:45

A baleset után az ittas sofőr félreállt a helyszínen és maga jelentette be az esetet, vállalva a felelősséget.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétsége és ittas járművezetés vétsége miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki ittasan, és a sebességkorlátozást túllépve kidöntötte a vasúti átjáró fénysorompóját.

A vádirat szerint a férfi 2021. április 10-én, ittas állapotban vezette a tulajdonát képező gazdasági társaság személygépkocsiját Esztergom-kertváros lakott területén, a Dorogi úton, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/óra. A férfi a haladása során a Dorogi út, és a vasúti pálya szintbeli kereszteződésében kiépített, fény-, és félsorompóval biztosított, balra ívelő útkanyarulatban lévő vasúti átjárót ittassága okán nem fokozott óvatossággal, illetve nem a biztonságos áthaladáshoz szükséges sebességgel közelítette meg. A sofőr a kanyarban önmagában kisodródást eredményező, 65 km/óra sebességet meghaladó sebességgel haladt be. Emiatt a férfi a jármű feletti uralmát elvesztette, azzal az úttestről lesodródott, nekiütközött a vasúti sorompó „d” jelű fényjelző készülékének, amely kidőlt. Az elkövető az ütközést követően a járművel megállt, és a balesetről bejelentést tett.

A fénysorompó kidöntésével a vasúti átjárón történő áthaladást biztosító rendszer alacsonyabb biztosítási szintre került, kialakult – a vasúti közlekedési ágazat vonatkozásában – a más, vagy mások életét, vagy testi épségét sértő baleset bekövetkezésének reális veszélye. Az elkövetővel szemben intézkedő rendőrök a vezetői engedélyt a helyszínen elvették. Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben a bűncselekmények elkövetését beismerő elkövetővel szemben pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást szabjon ki.

Legfrissebbek