Hiányos vezetői tudás és túlzó sebesség: nem jó párosítás

2021.09.01. 15:50

Túl gyorsan vette be a kanyart egy autós, majd rosszul korrigált, így elütött egy kerékpárost. Vádat emeltek ellene.

Maradandó sérüléseket okozott a kerékpárosnak egy ügyetlen gyorshajtó. A Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a fiatal férfi ellen, aki a vád szerint egy útkanyarulatban okozott balesetet, amelyben egy kerékpáros súlyosan megsérült.

A vád szerint a férfi 2020. szeptember 13-án a délutáni órákban vezette gépkocsiját Bánk felől Felsőpetény irányába, ahol az egymás után elhelyezkedő útkanyarulatokat 60 km/órás sebességkorlátozó tábla és veszélyt jelző tábla is jelzi az autóvezetők számára. A férfi a megengedettet meghaladó, mintegy 80 km/órás sebességgel haladt be az egyik kanyarba, ami miatt a gépkocsi jobb oldalával lehaladt a jobb oldali útpadkára, ezért a sofőr balra rántotta a kormányt.

A gépkocsi ettől átsodródott a bal oldali forgalmi sávba, majd a vízelvezető árokba, ahonnan visszavágódott az úttestre és elütött egy éppen akkor szemből kerékpárral érkező nőt. Az ütközés következtében a kerékpáros több életveszélyes sérülést szenvedett, törései miatt – a sorozatos műtéti beavatkozások ellenére – maradandó fogyatékosság következett be nála.

A baleset oka a férfi vezetéstechnikai hibája és a sebességtúllépése volt, a megengedett sebesség esetén ugyanis a gépkocsi nem haladt volna le az útpadkára, az eltúlzott balra kormányzás elmaradása esetén pedig nem sodródott volna át a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba. Az ügyészség a büntetlen előéletű férfivel szemben felfüggesztett fogházbüntetés és a közúti járművezetéstől való eltiltás kiszabását, valamint a nyomozás során felmerült 178 313,- forint bűnügyi költség megfizettetését indítványozta. Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Legfrissebbek