Hírek

Hétfőtől nagy sebességellenőrzés lesz az útjainkon

2019.08.11. 08:31

Hétfőtől vasárnapig tart az országos fokozott sebességellenőrzési akció, amelyre azoknak is érdemes figyelni akik külföldre autóznal, ugyanis szerte Európában ugyanígy lesz!

Tgk26

Augusztus 12-től 18-ig érdemes nagyon figyelni a sebességhatárok betartására, hiszen a rendőrség a VÉDA rendszer mobil és fixen telepített (automata) eszközeit egyaránt alkalmazni fogja. És a tervek szerint a hatékony leállításos ellenőrzésekre is sor kerül, mikor a gyorshajtókat az ellenőrzést végzők kiállítják a forgalomból és azonnal számon kérik. Az aktívabb sebességellenőrzésekre Európa 28 országában számíthatnak az autósok – Ukrajna területe és Oroszország európai része nem tartozik ebbe a körbe, mert ezen országok nem tagjai a TISPOL szervezetnek.

A TISPOL (European Traffic Police Network) által szervezett „Speed” akció során, bár elsősorban a megengedett legnagyobb sebességet túllépők kiszűrésére irányul, de az egyéb hiányosságokat, szabályszegéseket is büntetik a kivezényelt rendőrök. A „Speed” a hatodik a TISPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) által 2019-ben tervezett kilenc európai szintű közúti ellenőrző akció sorában.

Az ellenőrzés célja a sebességtúllépések számának visszaszorítása, így a közúti balesetek kockázatának a csökkentése. A gyorshajtás az európai a járművezetők által tudatosan elkövetett leggyakoribb szabályszegések egyike, és egyben a legbalesetveszélyesebb szabályszegés is. Ugyanis a sebesség 10 százalékos növelésével a tanulmányok szerint egy esetleges baleset során 25 százalékkal nő a súlyos, és 45 százalékkal a halálos sérülések kockázata. A 20 százalékos sebességnövelés a személyisérülés lehetőségét 40 százalékkal, a halálesetek bekövetkezésének köckázatát pedig 100 százalékkal növeli. (Mindennek az ellentéte is igaz, a sebesség 10 százalékos mérséklésével 30 százalékkal csökken a halálos, 27-28 százalékkal a súlyos sérülések valószínűsége.)

A rendőrség által gyűjtött előzetes baleseti statisztikai adatok alapján a 2019. első félévében okozott 7476 személysérüléses közúti balesetből a balesetek 32 százaléka  – részben, vagy egészben – a gyorshajtás miatt következett be!