Haladtak, de bőven van még mit

2023.01.09. 13:33

1760 kilométernyi út felújításával és javításával végzett tavaly a Magyar Közút.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában 2022-ben külső kivitelezők 960 kilométernyi állami utat teljeskörűen, míg a közútkezelő saját gépláncaival 800 kilométernyi mellékutat újított fel. 2023 tavaszától 130 kilométernyi, már megkezdett felújítás folytatódik. Az országos közútkezelő költségvetési-, hazai-, illetve európai uniós források bevonásával végeztetett teljes körű felújítási munkákat. Külső vállalkozásokat rendszerint teljes körű útfelújítások esetén bíznak meg a munkával, amikor nemcsak a kopóréteget cserélik, hanem szükség esetén a kötő- és alaprétegeket is újraépítik, megerősítik, illetve az út menti környezetet, árkokat, vízelvezető rendszereket is rendbe teszik, valamint új burkolati jeleket, táblákat telepítenek.

2010 óta közel 8000 kilométernyi útfelújítást végeztek el a kivitelezők állami beruházásokon keresztül. Ebből 2022-ben mintegy 960 kilométernyi, főleg mellékúti szakasz volt érintett. A 2022-es beruházások összértéke meghaladta a 185 milliárd forintot, amit döntő többségében a hazai költségvetési források biztosítottak. Bár az elmúlt nyár végén az állami beruházásokat felfüggesztették, jelenleg az előkészítés alatt álló munkák menetrendjének újraütemezésén és felülvizsgálatán dolgoznak, azonban nem hagynak félbe beruházásokat. Így a tavaly elkezdődött, de még nem befejezett munkák közül 2023 tavaszán 130 kilométernyi úton folytatódnak a kivitelezések. A teljes körű felújítások mellett további sok üzemeltetési és fenntartási feladatot végzett el a közútkezelő tavaly. 2022-ben saját felszereléssel több mint 800 kilométernyi mellékúton végeztek aszfaltcserét, amelyhez több mint 340 ezer tonna aszfaltot használtak fel – a Magyar Falu Program támogatási forrásaiból finanszírozva. Ügyeltek rá hogy nemcsak az út, hanem annak környezete is megújuljon, így a lehetséges helyszíneken a padkát és az árkot is rendezték a munkások.

A Magyar Közút az elmúlt években jelentős gép- és eszközbeszerzést végzett. 2022-ben többek között 20 új teherautót, a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően 2 komplett aszfaltozó gépláncot (aszfaltterítő finisher, úthenger, emulziószóró berendezés, nyergesvontató, tréler), 10 univerzális munkagépet, 3 oszlopverő gépet, 14 darab ütközési energiaelnyelő eszközt és további számos kisebb-nagyobb adaptert, célgépet szerzett be mérnökségei számára.

Legfrissebbek