Hírek

Ha ittak, nem vezettek! Pozitív eredmény a húsvéti ellenőrzéseken. Köszönjük!

2021.04.07. 11:16

A bejelentéseknek megfelelően a rendőrség a hosszú húsvéti hétvégén fokozott ellenőrzéseket tartott, de idén először nem az ittas vezetőkre, hanem a biztonságiöv-használatra koncentrált. Az autósok nem éltek vissza a bizalommal, alacsony számon maradt az ittasságon ért vezetők száma.

Fokozott Ellenőrzés Az Utakon Berettyóújfalu

Már klasszikusan végez a rendőrség a húsvéti időszakban fokozott közúti ellenőrzéseket. Hagyományosan megszokhatták az autósok, hogy elsősorban az ittas vezetők kiszűrésére szokott koncentrálni a hatóság Húsvétkor – tekintve a locsolkodás szokásait, a visszautasíthatatlannak tűnő kínálásokat, és a helyszínről-helyszínre járást. Azonban idén először mégsem az ittas vezetőkre koncentrált a rendőrség, hanem a biztonságiöv-használatot ellenőrizte.

Ennek prózai oka van: a rendőrség azt tapasztalta, hogy évről-évre folyamatosan szorul vissza az ittas vezetés. Ellenben a passzív biztonsági eszközök (köztük elsősorban a biztonságiövek) használatában tapasztalható egy fokozódó lezserség. Ezt példázta a márciusban végzett Roadpol ellenőrzés is, amelynek elég szomorúak voltak a tapasztalatai az övhasználat tekintetében.

Most túl a hétvégén, az ellenőrzések eredményeit feldolgozták. Megérkeztek az ittas vezetőkre vonatkozó adatok. Az elmúlt három évben lényegében azonos erőkkel, hasonló helyszíneken végezte a rendőrség a húsvéti ellenőrzéseket, így érdemben az elmúlt három év tapasztalatai összehasonlíthatók.

Mindezek alapján a 2019-es ellenőrzések során 81 ittas vezetőt szűrtek ki a rendőrök. Tavaly, tehát 2020-ban ez a szám 37-re csökkent, ami jelentős változás a korábbi években tapasztalt számokhoz képest. Idén pedig örömmel jelentjük, hogy az autósok nem éltek vissza a helyzettel, mert a tavalyihoz hasonló számban, 38 sofőrt kellett az ittassága miatt elmarasztalni!

A baleseti számok is visszaigazolják a közlekedők felelős viselkedését. A hosszú Húsvéti hétvégén a megszokottnál kevesebb baleset történt. Ezen belül pedig a húsvéti időszakban a halálos kimenetelű közúti balesetek száma nagyságrenddel csökkent. 2019 magas értéket, 7 halottat számlált a húsvéti baleseti statisztika. Tavaly hasonló volt az eredmény: 6 ember vesztette akkor életét az útjainkon. Idén viszont mindössze egy haláleset történt közúton a húsvéti időszakban! És az a baleset is egyrésztvevős volt (egy autó kisodródott egy kanyarban).

Az ORFK-OBB nevében köszönjük minden közlekedőnek, hogy nem éltek vissza a rendőrség bizalmával és, hogy felelősen viselkedtek az utakon! Közös eredmény, hogy az ünnepet minden eddiginél kevesebb esetben törte meg közlekedési baleset miatti fájdalom!