Gyalogosan is lehet súlyos balesetet okozni

2021.09.07. 08:25

Nem a közlekedési forma, hanem a közlekedő hozzáállása az elsődleges a balesetek okozásában. A cserbenhagyás, pedig gyalog elkövetve is súlyos tett.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye a Kecskeméti Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki 2019 szeptemberében egy Kecel környéki kerékpárúton tolt egy műszaki hibás segédmotoros kerékpárt, aminek során összeütközött egy szemből jövő motorossal, aki elesett és megsérült. A motorját toló férfi ezután a súlyosan sérült férfit segítségnyújtás nélkül otthagyta.

A vádirat szerint a vádlott 2019. szeptember 4-én hajnalban Kecel lakott területén kívül, az 54-es főúttal párhuzamos kerékpárúton gyalogolt Soltvadkert felől Kecel felé és egy meghibásodott segédmotoros kerékpárt tolt. Sűrű köd volt, éjszakai látási viszonyok uralkodtak. A kerékpárút száraz volt, de a mellette lévő útpadkán is lehetett gyalogolni. A vádlott láthatóságot elősegítő ruházatot vagy fényvisszaverő mellényt nem viselt.

Haladása során a vádlott a sűrű ködben későn vette észre a vele szemből érkező, szabályosan közlekedő sértettet, aki egy segédmotoros kerékpárral mintegy 26-30 km/h sebességgel hajtott. A motoron ülő férfi próbálta elkerülni az ütközést, de a jármű jobb oldalával a vádlott segédmotoros kerékpárjának ütközött. Az ütközés miatt mindketten elestek.

A balesetet után a vádlott felállt és segédmotoros kerékpárját tolva a helyszínről anélkül elment, hogy tőle elvárható segítséget nyújtott volna a sértettnek. Az eszméletét vesztő férfi ugyanis súlyos sérüléseket, köztük a jobb combcsont elmozdulásos, nyílt törését szenvedte el, ami után munkaképesség csökkenés is visszamaradt. A vádlott a balesetben csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

A vádlott megszegte azokat a KRESZ szabályokat, miszerint a gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, az útpadkán kell közlekednie, valamint lakott területen kívül az úttesten, leállósávban, útpadkán a gyalogosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt kell viselnie, illetve a segédmotoros kerékpárt toló gyalogosnak mindig a menetirány szerinti jobb oldalon kell haladnia.

A járási ügyészség a szabadlábon lévő vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának bűntettén kívül gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja. A vádlott bűnösségéről a Kiskőrösi Járásbíróság fog dönteni.

Legfrissebbek