Figyelmeztető rendszer kerül a debreceni villamosokba

2021.07.13. 14:29

Vezetéstámogató rendszereket szerelnek be a debreceni villamosokba a balesetek elkerüléséért.

Magyarországon először a debreceni villamosokba alkalmazzák július közepétől a Bosch kifejezetten a villamosokhoz fejlesztett vezetéstámogató rendszerét. A Frankfurtban és Amszterdamban már bizonyított technológia a két nagyvárosban 40 százalékkal csökkentette a közösségi közlekedésben bekövetkező balesetek számát.

A villamosok orr-részébe radart és kamerarendszert szerelnek, ezek szolgáltatják az adatokat a vezérlőegységnek, amely a Bosch hatvani gyárában készül. A rendszer 70-80 méteres távolságból képes érzékelni az akadályt, a vezetőt fény- és hangjelzéssel figyelmezteti, aki így gyorsabban tud reagálni.

Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója elmondta, hogy a féléves tesztüzem alatt fontos információkat szolgáltat a rendszer mind a járművezetők, mind a DKV részére. Barcsa Lajos alpolgármester ismertette, hogy az öt évvel ezelőtt beindított 2-s villamosvonalon 130 baleset történt, a villamosokban keletkezett anyagi kár elérte a 70 millió forintot. Ezért is fontos a villamosbalesetek megelőzése.

Debreceni Villamosbaleset Resize
3 éve Debrecenben busszal ütközött egy villamos, amit selejtezni kellett

Legfrissebbek