Felpörög a használtautópiac

2022.05.20. 08:42

Áprilisban 69 113 használt személygépkocsi cserélt gazdát, 7,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Egyre biztosabbnak látszik, hogy idén megdől a használtautók tavalyi, 817 000-es adásvételi csúcsa – vonta le a következtetést a JóAutók.hu használtautó hírdetési portál gárdája az első négy hónap forgalmi adataiból. Áprilisban 69 113 használt személygépkocsi cserélt gazdát, 7,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az első négy hónapban 10 százalékkal több, összesen 288 ezer használtautó kelt el. A használtautó-piaci forgalom annak ellenére volt ilyen erős, hogy számos vállalati flotta lecserélése elmaradt, amitől jelentősen szűkült a kínálat, és egyes használtautó-kategóriákban nem ritka a 20-30 százalékos áremelkedés sem.

Az autógyárak megváltozott piaci stratégiája miatti újautóhiány, az elérhető új kocsik magas ára az újautók piacáról továbbra is a használtautó-piacok felé tolják a keresletet – magyarázta a cég elemzésében Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. A használtautó-import is egyre kevésbé képes kielégíteni a minőségi keresletet, mivel Nyugat-Európában is egyre nehezebb elérhető áron megfelelő használt autót találni. Az importőrök helyzetét ráadásul a kedvezőtlen euróárfolyam is nehezíti. Az érdeklődők figyelme ezért fokozottan a belföldi piac felé fordul, ami egyre fokozódó árspirált generál – tette hozzá.

Februárban és márciusban a kormányzati intézkedések nyomán a háztartásokhoz került többlet források is hozzájárultak a kiemelkedő kereslethez, az adásvételek száma a következő hónapokban is a havi hetvenezres szint közelében mozog majd. Az adásvételek számát növeli az a várakozás, hogy az árak a jövőben még tovább emelkedhetnek, ily módon sokan előrehozzák a vásárlásukat – sorolta elemzésében a kereskedő portál. Mivel az autópiacokon a következő hónapokban sem lehet jelentős fordulatra számítani, minden esély megvan arra, hogy a belföldi használtautó-piac az idei évet újabb rekorddal zárja majd – összegezték.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek