Elkészült a déli összekötő vasúti híd

2022.08.05. 06:49

Már három vágányon haladhatnak át a Duna felett a vonatok a főváros déli részén. Mindezt csendesebben tehetik, mint eddig.

A megújult fővárosi déli összekötő vasúti híd nem csak a vasúti személyforgalomban, hanem a nemzetközi teherforgalomban is jelentős szerepet tölt be, mert Európa három kiemelkedően fontos transzeurópai vasúti folyosója vezet át itt. A déli összekötő vasúti Duna-hídon halad át a Magyarország keleti és nyugati országrészei közötti vasúti forgalom 90 százaléka, beleértve a tranzitforgalmat is. 1877 óta, 145 éve van állandó vasúti kapcsolat Dél-Pest és Dél-Buda között, a megújult híd helyén állt Magyarország első dunai vasúti hídja. Már 106 éve, 1916-ban felmerült a dunai vasúti átkelőnél a kapacitás növelése. Végül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 2019-ben kötötte meg a kivitelezői szerződést a Duna Aszfalttal.

A beruházás határidőre és a 2019-ben rögzített költségkereten belül készült el. A mintegy 500 méter hosszú hídon naponta 150 személy- és száz tehervonat halad át, tavaly 2,8 millió utas használta, és idén eddig 1,7 millióan utaztak át rajta. Az építésnél új zaj- és rezgéscsillapítási technológiákat alkalmaztak. A rugalmas sínrögzítést, a zajárnyékoló falat, valamint a speciális polimer hídlemezeket mind a kisebb zajterhelés érdekében szerelték be.

A három acélszerkezet részeit Lengyelországban gyártották, közúton szállították Magyarországra, az összeszerelés és a festés már Budapesten történt. Csepelen húszméteres darabokból szerelték össze 80-90 méteres úsztatási egységekre, amelyeket hajókról emeltek be a helyükre. Negyvenezernél több csavart és több tíz kilométernyi hegesztési varratot használtak fel az építkezés során. A hídcserére a NIF Zrt. tájékoztatása szerint nettó 36 milliárd forintot költöttek, a 8478 tonna összsúlyú hidak felépítése során 3,23 kilométer vágányt építettek át és 500 méteren alakítottak ki zajvédő falakat. A háromvágányú híd mellett a csatlakozó szakaszokat is bővítik, a NIF Zrt. már megkötötte a kivitelezői szerződést a munkára. A pesti oldalon a Népligetig, a budain Kelenföldig bővül a vasúti pálya.

 

Obb 30ev 2
Obb 30ev 2

Legfrissebbek