Elégedettek az elektromos autósok?

2021.10.01. 08:36

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elektromos autózásról szóló online kérdőív eredményeit tette közzé. Elsősorban az töltőállomásokról kérdezték az autósokat.

Az elektromos autózás egy meglehetősen új dolog világszinten is, így még nincs tapasztalat például arról, hogy hová a legérdemesebb telepíteni az elektromosautó-töltőket. Minthogy az MVM Mobiliti Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a hazai gépjárműtöltő infrastruktúra fejlesztése így a közutasok az elektromos autózásról szóló online kérdőívvel történő közvéleménykutatással kezdték, hogy meg tudják mik az igények. A beérkezett visszajelzéseket részletesen elemzik és figyelembe veszik a jövőben.

A kérdőívet kitöltők döntő többsége teljesen feltöltött elektromos autóval indul útnak. A töltéseik harmadát végzik az elektromos autósok nyilvános, mindenki által használható töltőpontokon. A visszajelzések alapján a tölteni kívánó villanyautósok maximum 10 percet várnak egy-egy töltőállomáson foglaltság esetén. Az elektromosautó-töltők földrajzi lefedettségével a válaszadóknak csak kevesebb mint negyede elégedett. A kérdőívből az is kiderült, hogy a villanyautósok  a kevesebb töltőponttal rendelkező, de sűrűbben elhelyezkedő töltőállomásokat részesítenék előnyben, szemben a ritkábban telepített, hatalmas töltőcentrumokkal.

A felmérésben résztvevők visszajelzései alapján a Zala megyei kitöltők nagyon aktív elektromosautó-használók, a Békés és a Hajdú-Bihar megyeieket hozza legkevésbé lázba a téma, a Borsod, Szabolcs, illetve Heves megyében élők pedig a többi megyéhez képest inkább másik töltőpontra mennek, minthogy várjanak egy töltőre, míg szabad lesz.

A válaszadók tisztában vannak azzal, hogy a hagyományos meghajtásúakhoz képest az elektromos gépjárművek töltési ideje hosszabb, ez többségüket nem zavarja, különösen akkor, ha ezt az időt hasznosan tudják eltölteni. Abban elég nagy a konszenzus, hogy a töltőpontokon a legfontosabb elvárás a megfelelő közvilágítás, mosdó és ivóvíz elérhetősége, illetve a térfigyelő kamera. A legnépszerűbb pluszszolgáltatás-ötletek az autó- és ablakmosó, a porszívó és a kompresszor voltak.

Legfrissebbek