Egyre több új autó fogy

2021.10.02. 06:36

Hiába a chiphiány, a járványintézkedések miatti szállítási és gyártás akadozás, a magyar piac több új autót igényelt eddig, mint tavaly. Igaz ebben a külföldi vásárlók is jelentős szerepet kaptak.

Nőtt a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma Magyarországon az első kilenc hónapban, összesen ez idő alatt 95 541 darabot vettek át a tulajdonosaik. Pontosan 5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). De hogy ne legyen olyan vidám a kép, az egyesület arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az autóknak mintegy 30 százaléka nem kerül belföldi végfelhasználóhoz, mert hat hónapon belül kivonják a forgalomból őket reexport, tesztautó leállítás, bérletből visszavétel céljából, vagy más üzleti okból.

Tehát a szeptemberben eladott 9524 új személyautó jó része is csak ideiglenesen állt forgalomba idehaza, majd elindultak új, külföldi tulajdonosukhoz, akik az erős Euró miatt számukra kedvező áron vehették meg Magyarországon a kívánt portékát. De bárki vásárol is, szeptemberben kevésbé volt aktív, mint tavaly szeptemberben, amelyhez képest 17 százalékos a csökkenés. Az MGE felhívta a figyelmet, hogy az értékesítésben a benzines autók túlsúlya érzékelhető a dízelek kárára. A full és konnektoros hibrid autók volumene a piac teljes méretéhez képest még mindig alacsony, a növekedési ütem jelentősen elmarad a várakozásoktól, annak ellenére, hogy sorra jelennek meg az ilyen modellek, és ezek megvásárlását az állam is támogatja.

Az elektromos autók piacára kitérve megemlítették, hogy most meghirdetett támogatási keret ismét pillanatok alatt elfogyott, így a második fél évben a pályázott autók átadása várható. A szövetség szerint üdvözlendő, hogy az állam támogatja a nulla kibocsátású autókat, de jobbnak tartanának egy, a környezetterhelést és nem a meghajtási módot figyelembe vevő lépcsőzetes és folyamatos támogatási rendszert.

A haszonjármű kereskedelem területén 2021 eddig jelentős növekedést hozott, de kérdés, hogy a következő időszakban ez milyen trendet mutat, a későbbiekben tudnak részletesebb elemzésbe bocsátkozni. Az idén január-szeptemberben 17 410 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 14 százalékkal többet, mint tavaly. Az idén az első kilenc hónapban 3366 új nagyhaszonjármű került forgalomba, 51 százalékkal több, mint 2020-ban.

Legfrissebbek