Egyre kockázatosabb bevont jogsival vezetni

2021.11.18. 14:05

Az eltiltás hatálya alatti járművezetés fél éve minősül bűncselekménynek, ez idő alatt Hajdú-Bihar megyében megyében számos ügy indult és a büntetőeljárások felében már jogerős bírósági döntés született.

A hatályos Büntető Törvénykönyvbe 2021. május 14-től új bűncselekményként került be a korábban szabálysértésnek minősülő eltiltás hatálya alatti járművezetés, amelynek két esetköre van. A bűncselekmény enyhébben büntetendő alakzatát valósítja meg az elkövető, ha szabálysértési hatóság által alkalmazott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet. Ez esetben egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Súlyosabban minősül amikor az elkövető büntetőeljárásban jogerősen kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követi el a bűncselekményt, ilyenkor bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az elmúlt félévben Hajdú-Bihar megye járási ügyészségein 65 ilyen bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás. Az ügyek döntő többségében az eljárás megindítására a rendőrségi igazoltatás során megállapított adatok adtak alapot, azonban gyakran előfordult, hogy az eltiltás alatt járművet vezetők más bűncselekményt, jellemzően ittas állapotban elkövetett járművezetést is megvalósítottak. A megyén belül kiemelhető a Debreceni Járási Ügyészség tevékenysége, ahol már 23 ügyben született jogerős bírósági döntés. Eddig 15 elkövetőt állítottak gyorsított eljárás keretében bíróság elé, az utóbbi időszakban pedig a járványhelyzetre is figyelemmel büntetővégzés meghozatalára irányuló vádemelésre került sor.

A jogerősen befejezett ügyekben a kialakult gyakorlat szerint az enyhébb, vétségi alakzat esetén többnyire pénzbüntetést, a súlyosabb bűncselekmény elkövetőivel szemben pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabott ki az illetékes járásbíróság és emellett mindkét esetben eltiltotta a vádlottakat a közúti járművek vezetésétől. Az első félév tapasztalatai alapján a megye járási ügyészségei szigorúan és következetesen lépnek fel ezen szándékos bűncselekmény elkövetőivel szemben.

Legfrissebbek