Egy újabb “napfény elvakítós” eset

2023.01.19. 09:09

Kerékpárost gázolt el országúton a fiatal sofőr, mert elvakította a napfény. A kerékpáros a balesetben meghalt.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt azzal a fiatal férfival szemben, aki 2021. nyarán a Kalocsa és Kiskőrös közötti úton gépjárművével fékezés nélkül elütötte az előtte szabályosan kerékpározó sértettet, aki az ütközés miatt a helyszínen életét vesztette. A vádirat szerint az elkövető 2021. július 2. napján, a hajnali órákban személygépkocsival Kalocsa felől Kiskőrös felé tartott az 5301. számú úton. A vádlott az általa vezetett autóval nem a látási viszonyoknak megfelelően, hanem gyorsabban, mintegy 68-72 km/óra sebességgel haladt. Ennél a sebességnél a szemből sütő nap vakító hatása miatt a féktávolságát már nem látta be.

Emiatt Homokmégy közelében nem észlelte az előtte, vele azonos irányban az úttest menetirány szerinti jobb szélén szabályosan, mintegy 15-17 km/óra sebességgel kerékpározó, fényvisszaverő mellényt is használó sértettet, akit fékezés nélkül a személygépkocsi jobb első részével elütött. Az ütközés hatására a kerékpáros a menetirány szerinti jobb oldali útpadkára zuhant.  A baleset következtében a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, amely szerint a jármű sebességét az engedélyezett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető a járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül, és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell. Az ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. Ügyében a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.

 

A fotók a bűncselekmény helyszínén készültek.

 

2301 Kerekparos Gazolo 1

Legfrissebbek