Csökken a kamionok útdíja Németországban

2021.09.08. 11:01

Az Európai Bíróság döntése nyomán a németeknek mérsékelniük kell a nehéz tehergépjárművekre kiszabott útdíj mértékét, sőt az elmúlt időben beszedett többlet visszajár az úthasználóknak.

A NIT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) tájékoztatása szerint az Európai Bíróság ítéletének megfelelően Németország korrekciót hajtott végre a nehéztehergépjárművek úthasználati díjának számításában. Így 2021. október 1-jétől csökken az útdíj, illetve a tehergépjárművek üzembentartói a 2020. október 28. és 2021. szeptember 30. közötti időszakban igazoltan megfizetett úthasználati díjra visszatérítést igényelhetnek.

A németországi útdíjszedő honlapján közzétett tájékoztatás szerint 2020. október 28-ai ítéletében (C-321/19) az Európai Bíróság (EB) jogtalannak ítélte Németország azon gyakorlatát, amely szerint a közlekedésrendészeti költségeket is beszámították az úthasználati díj részét képező infrastrukturális költségekbe. A bírósági döntés szerint Németország frissítette az útdíjak számítási módszertanát, és csökkentette a nehéz-tehergépjárművek úthasználati díját. Az új díjtarifák 2021. október 1-jétől érvényesek.

A díjcsökkentés mellett a bíróság döntésének értelmében az ítélet időpontja, 2020. október 28. illetve a 2021. szeptember 30. közötti időszakra megfizetett úthasználati díjak esetében a díjkülönbözet időarányosan visszaigényelhető. A visszatérítések összege az alábbiak szerint kalkulálható:

7,5 t és 12 t megengedett legnagyobb össztömeg között: 1,5 cent/km,

12 t és 18 t megengedett legnagyobb össztömeg között: 0,3 cent/km,

18 t megengedett legnagyobb össztömeg felett, legfeljebb 3 tengellyel: 0,5 cent/km,

18 t megengedett legnagyobb össztömeg felett, 4 vagy több tengellyel: 0,5 cent/km.

 

A német útdíjszedő tájékoztatása szerint a visszaigénylési folyamat egyszerűsítését támogató rendszer fejlesztése folyamatban van, azt azonban már most célszerű figyelembe venni, hogy az érintettek kizárólag október 1-jétől, és csak abban az esetben nyújthatják be visszatérítés iránti kérelmüket, ha rendelkeznek az összes díjkimutatási vagy elszámolási dokumentummal az adott időszakra vonatkozóan. Az igénylések 2023 év végéig érvényesíthetők.

A visszaigénylésről szóló információk a közeljövőben a Szövetségi Teherforgalmi Hivatal (BAG) honlapján is elérhetővé válnak. A benyújtott kérelmek feldolgozása a jogalapot megteremtő, hatályba lépést meghatározó október 1-jei dátumot követően is bizonyos időt igényel. Ezért a BAG a kérelmet benyújtóktól türelmet kér. A benyújtott visszatérítési kérelmek feldolgozása díjmentes lesz.

A visszaigényléssel élő üzembentartók részéről egyelőre nincs más tennivaló, mint kigyűjteni a Toll-Collect GmbH vagy az EEMD szolgáltató 2020. október 28-ától 2021. szeptember 30-áig terjedő időszakra vonatkozó havi útdíjnyilatkozatait, elszámolásait, valamint az egyes útnyilvántartásokat. Ezt követően 2021 októberétől lehet benyújtani a visszaigénylési kérelmeket. (A visszaigénylés módjáról és az ehhez használható esetleges informatikai felületről a BAG honlapján lesz elérhető tájékoztatás.)

Legfrissebbek