2020.04.10, 10:42
Csendes Húsvétra készüljünk

Az ország kedvelt kirándulóhelyeit sorra lezárják az ünnepi hétvégére. Sőt nagyon sok önkormányzat egyéb korlátozásokat is bevezetett, országosan töb mint 40 helyi intézkedést gyűjtöttünk össze, de ha valakinek mennie kell, indulás előtt informálódjon a célhelységben várható körülményekről! (A cikk folyamatosan frissül a korlátozást hozó települések újabb intézkedéseivel)

A hatóságoknak az elsődleges célja, hogy csökkentsék a csoportosulások kialakulását, így elsődlegesen ott korlátoznak, ahol normál esetben is tömegesen jelennek meg az emberek jó időben, pihenőnapokon. A „jövés-menés” fékezésére többféle megoldást alkalmaznak az önkormányzatok, parkolók lezárását, útvonallezárást, a helyben található üzletek, büfék, lángosozók időleges bezárását. A korlátozások közös jellemzője, hogy hétfő éjfélig szólnak, de feltételezhetjük, hogy egyes kiemelt turisztikai célpont esetén, a meglévő jogkörön belül fenntarthatnak korlátozásokat, mint ahogy láttuk ezt már a hét elejétől több kedvelt turista célpont esetén, mint Hollókő vagy Tihany.

Kezdjük a fővárosi lezárásokkal, amelyek mintegy példázzák a korlátozások logikáját. A koronavírus-járvány miatt a fővárosi önkormányzat húsvéti ünnepek alatt lezárja a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot minden nap reggel 8 és este 10 óra között. Budapesten más kedvelt pihenőterületet is lezárnak, így a Hegyvidéki önkormányzat a Normafa, az Erzsébet kilátó, és a Libegő lezárását határozta el, ahol a parkolókat is lezárták, és az ott található büfék (rétes, lángos stb.), sem nyitnak ki. Kerületenként még további lezárásokat is kihírdettek.

De bőven vannak további intézkedések is az ország más részein is, hasonló analógia szerint. A Budapest közeli kedvelt kiránduló célállomások is zárnak: Szentendrének a járvány súlyosbodása ellenére, még mindig sok látogatója volt a hétvégeken, ami növeli a fertőzés kockázatát. A Belváros autósforgalmának jelentős korlátozásától – ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nem szentendreiek nem hajthatnak be a város védett és korlátozott forgalmú övezeteibe – remélik az autós turisták számának csökkenését. A forgalomkorlátozás április 10–14-ig van érvényben.

Szentendre
Szentendrén az érkezőket plakát kéri fel a látogatás megfelelőbb időre halasztására

Visegrádot is lezárták a nem helyi lakosok előtt, kivétel az ottdolgozók (és még néhány indokolt kivétel esete is fenáll). Sőt a közterületeken való tartózkodást is megtiltották. Solymár is intézkedéseket hoz: lezárják a Rózsika utca parkolóját és az Alsó-Jegenye-völgyet. Nagykovácsiból visszafordítják az autókat húsvét ideje alatt, ha nem helyi érkezik, ahogyan a Duna-kanyarban lévő Zebegény és Kismaros is szigorít. Szeged üzletbezárásokkal védekezik, csak az élelmiszer, gyógyszer, üzemanyag árusítóhelyek nyithatnak ki a húsvéti hétvégén.

Miskolc is kedvelt turista célpont, így zárva lesznek Lillafüred turisztikai parkolói, a Diósgyőri vár környéke, Tapolca turisztikai parkolói, Avasi kilátó és környéke, a Felső-Hámor turisztikailag frekventált részeit, a Majális parkot, a Szent István téri nagy parkolót, a Népkerti nagy parkolót, a Kemény Dénes uszoda környékét, az Ifi pálya környékét.

Gyöngyös polgármestere elrendelte nyolc mátrai parkolóhely, köztük a Kékestető összes parkolója lezárását. A város közterületein kötelezővé tette a maszk és kesztyű használatát, illetve a közleménye szerint “szombati naptól jelentős korlátozások, szigorítások várhatók a városban, amelyek érinthetik a város közlekedését és kereskedelmi egységeinek látogatását.” Tehát itt a mai helyzethez képest még várhatók változások.

Székesfehérvár szombaton adja ki a korlátozó intézkedéseket. Győrött “az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag-töltőállomás, valamint a helyi termelői piac kivételével minden üzletnek zárva kell tartania az ünnepi hosszú hétvége idején.” A város számos közterületet is lezárt, köztük a folyóparti sétányokat, csaknem tíz utcán és téren pedig csak “áthaladás céljából lehet tartózkodni”.

Tatabánya polgármestere is több intézkedést hozott, a Turul Emlékmű parkolóját lezárják, a Csónakázó-tavat a húsvéti hétvégére körbekerítik, a kerékpárutakat (Tata-Vértesszőlős-Tatabánya, Oroszlány-Környe-Tatabánya) a szomszédos településekkel együtt lezárják. Nem látogatható az óvárosi Liget, a Május 1 park, a kerítéssel körbekerített parkokat a hosszú hétvégére lezárják, szombaton a Vértes Centerben kizárólag a drogéria marad nyitva, a biztonsági szolgálat gondoskodik róla, hogy a vásárlás befejezése után senki ne tartózkodjon az épületben, a tatabányai Konzum piaca nem nyit ki a következő négy napon.” Tata polgármestere többek között a város turisztikai nevezetességének számító Öreg-tó partját zárta le az ünnepekre.

Gyömrő közterületein és közparkjaiban tartózkodni – gyermeknek és felnőttnek egyaránt – csak a legszükségesebb időtartamban és szigorúan csak maszkban lehetséges, a közterületen történő tartózkodás során mindenki köteles legalább másfél méter távolságot betartani egymástól, Gyömrő közterületein, közparkjaiban, parkolóiban csoportosan tartózkodni – 3 főt meghaladó létszámban – tilos. A szabályok megszegőivel szemben 50.000 forint helyszíni bírság szabható ki, amely 5.000 Ft/nap közhasznú munkával váltható meg Gyömrő Város területén.

Balatonfüreden a 71-es főút alatti összes nagy parkolót lezárták. Behajtani tilos táblát helyeztek el a Jókai utcában, a Kerek templomtól a Süllő utcáig lezárták az utat, ugyanez vonatkozik a Táncsics és a Szabadság utcákra is. A város két nagy strandja, illetve a Rózsakert nem látogatható. Fokozott a rendőri jelenlét, és minden közterület-felügyelő is szolgálatban van. Balatonalmádiban is lezártak a szabadidős közterületeket.

Természetesen a felsorolt intézkedések csak mintegy ízelítőt adnak az ország bármely településén tapasztalhatókból. Így kérjük, ha valakinek elkerülhetetlen az utazás, az mindenképp tájékozódjon a célállomáson hozott intézkedésekről, hogy ne kerüljön kellemetlen helyzetbe. A leírt korlátozások logikája egyértelmű, a hatóságok az elindulást teszik okafogyottá az intézkedésekkel. Kérjük Önöket maradjanak szűk családi körben, kerüljék az utazásokat, nagycsaládos összejöveteleket, mert most egy kisebb lemondással egy nagyobb bajt előzhetünk meg! De ez csak közös erővel működik! Köszönjük!

 

FRISSÍTÉSEK

További korlátozó intézkedések:

Koronavírus – Tokaj
Tokaji figyelmeztető tábla

Tokaj: az elmúlt hétvégén, a kijárási korlátozás ellenére tapasztalt idegenforgalmi érdeklődés miatt az ünnepi hétvégére lezárják a tokaji parkolókat. Az intézkedés minden önkormányzati parkolót érint, így a Bodrog partjánál, a Fesztiválkatlannál és a Paulay Ede Színháznál sem lehet majd megállni. Posta György polgármester tájékoztatása szerint több fizető parkoló sem nyit ki, erről a terület tulajdonosaival egyeztetve döntöttek. Így az ünnepi hétvégén a Bonchidai csárda mellett Tisza parti parkolót sem lehet majd használni, de a Penny Market parkolóját is csak nagyszombaton, a szupermarket nyitvatartási idejében használhatják a vásárlók. A döntés a Finánc-dombi kilátót is érinti, a hétvégén az sem látogatható. A polgármester kiemelte, a város minden időszakban örömmel fogad turistákat, de a járványhelyzetben arra kér mindenkit, hogy ne látogassák Tokajt. A lezárásokról szóló intézkedések nemcsak Húsvétkor, hanem az elkövetkezendő hétvégéken is érvényben marad a veszélyhelyzet elmúltáig.

Pécs: április 10-én 08.00 órától április 13-án 22.00 óráig terjedő időtartamra lezárják a következő területeket. A malomvölgyi szabadidőpark és parkolója, a tüskésréti szabadidőpark és parkolója, a Mandulás játszótér és parkolója, Éger-völgyi parkerdő és parkolója, a Tv-torony alsó és felső parkolója, a Lapis-tetőnél lévő parkoló, a Tettye park és parkolója közterületeket. Lezárták a fenti időre a Mecseki Parkerdő területét. A  meghatározott lezárt területek felkeresése és ezeken a közterületeken tartózkodás tilos. Továbbá elrendelték a Pécs Plaza és Árkád Üzletházakban található üzletek kötelező zárva tartását a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzlet és drogéria, a gyógyszertár és a dohánybolt kivételével. Ez a rendelet a kihirdetés napján 08.00 órakor lépett hatályba és 2020. április 13-án 22.00 órakor hatályát veszti.

Siófók: péntek 15.00 órától lezárják a gyalogos- és az autósforgalom elől a hajóállomást, az ott található parkolót, a mólót, a Rózsakertet, valamint a Petőfi sétányt – jelentette be élő videóbejelentkezés keretében dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester. Immár a közterületre kilépéskor is kötelező lesz a szájmaszk, vagy az azt helyettesítő sál, kendő. A dr. Lengyel Róbert által bejelentett, április 13-án éjfélig érvényes rendelkezések. A siófoki üzletek közül csak az élelmiszerboltok, drogériák, patikák, benzinkutak, dohányboltok nyithatnak ki. A vendéglátóhelyek csak házhozszállíthatnak, helyben vásárlásra nincs lehetőség. A szájmaszk (vagy kendő, sál) viselése közterületen, tömegközlekedési eszközökön mindenki számára kötelező (az üzletekben is). A hajóállomást és parkolóját, a mólót, a Rózsakertet, a Petőfi sétányt az autós- és gyalogosforgalom elől is lezárják. A polgármester arról is tájékoztatott: a városőrség és a rendőrség megerősített létszámmal ellenőrzi a rendeletek betartását és fellép az azt megszegőkkel szemben.

Balatonfenyves: péntektől tilos horgászni és sétálni a parton,  lezárták a kikötő közterületnek számító mólószárnyát, a strandokat. Az összes Balaton parti település hasonló döntéseket hozott, lényegében a part menti szabad területek, molók, strandok zárva vannak.

Őrség: ŐRSÉGI POLGÁRMESTEREK KÖZÖS KÖZLEMÉNYE:  “A turista özön a veszélyhelyzetben nem egyeztethető össze sem a “maradj otthon!” szlogennel, sem pedig az ennél komolyabb kijárási korlátozásról szóló rendelettel. Mindezen okokból felszólítjuk az őrségbe érkező és a kijárási korlátozásokat megszegő látogatóinkat, hagy haladéktalanul hagyják el őrségi szálláshelyeiket és ne most látogassák településeinket, turisztikai attrakcióinkat, közterületeinket! Felhívjuk szállásadóink figyelmét arra, hogy aki a kijárási korlátozás idején szállásán vendéget fogad, az a kijárási korlátozást megszegő, jogellenes viselkedést gyakorló magatartást támogat. A kijárási korlátozás megszegése pedig 500.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható. Nyomatékosan kérjük és várjuk is a jelenleg vendéget fogadó szállásadóinktól, hogy ne a jogellenes magatartást támogassák, hanem a helyi közösség járványmegelőző magatartásával azonosuljanak és a helyi közösséggel legyenek szolidárisak!!! Az intézkedések foganatosítására felkértük a rendvédelmi szervek együttműködését, akik azt péntek este 18:00 óra után szigorúan ellenőrzik.”

Veszprém: a húsvéti hosszú hétvégén kizárólag az élelmiszer üzletek, drogériák, gyógyszertárak, vegyiárut, háztartási tisztítószert árusító üzletek, a Vásárcsarnok és  az üzemanyag-töltőállomások lehetnek nyitva. A közterületi korlátozásként tilos a tartózkodás a népszerű kirándulóhelyeken, mint a Gulya-domb, a Séd-völgy, a Benedek-hegy és a parkerdő. Tilos a tartózkodni a játszótereken és nem lehet használni a kültéri a sporteszközöket. Kizárólag a területen való áthaladás céljából lehet tartózkodni a Kossuth utcán, az Erzsébet-ligetben, a Szabadság téren, a Vár utcán és a Színházkertben. Dohányboltban – az ott foglalkoztatottak kivételével – tilos tartózkodni. Dohányboltból csak elvitelre lehet vásárolni. Dohányboltok és elvitelre árusító vendéglátó helyiségek előtti várakozás csak az egyesével és egymástól legalább 2 méter távolság megtartásával lehetséges.

Koronavírus – Tokaj
Forgalom ellenőrzés behajtási tilalmi terület felé vezető úton

Keszthely: kérik a kirándulást tervezőket, hogy ne menjenek Keszthelyre. A hosszú hétvégére a Balaton parti sétányt lezárták, ezt kordonok is jelzik. A rendőrség ellenőrzi a területet. 

Debrecen: lezárták a parkerdőt.

Csongrád: április 10-től visszavonásig lezárják a Körös-toroki üdülőterület árterületén lévő rendezvényteret, valamint a gát tövében lévő parkolót.

Biatorbágy: lezárták a kedvelt kirándulóhelyek felé vezető bekötőutakat. Iharos, Madárforrás, Nyakas-kő így a turisták számára nehezen megközelíthető. A helyiek látogathatják.

Esztergom: behajtási korlátozást rendeltek el április 10. 6:00 és 2020. április 13. 20:00 közötti időszakban a 11. sz. főútról a Csenkei út irányába, a 11. sz. főútról a Fárikúti út irányába, Külső Bánomi útra az Aranyhalas utca kereszteződésétől, Vaskapui útra a Szent Jánoskút dűlő kereszteződésétől, Szent István térről nyíló parkolók és a főszékesegyház felé vezető rámpa területére, Pázmány Péter utca teljes szakaszára, Liszt Ferenc utca teljes szakaszára, Nagy Duna sétányról a Gőzhajó utca irányába, Nagy Duna sétányról a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium sportpályájának irányába nyíló szakaszára, Táncsics M. utcáról a Helischer J. út irányába, Szigetcsúcsnál lévő parkolók területére, Pilisszentlélek településrész összes út és utcájára. A behajtással korlátozott időszakban kizárólag a lakcímmel és ott tulajdonnal rendelkező személyek közlekedhetnek az érintett útszakaszokon.

Velence: a polgármesterek jogkörének a bővítése előtt, már szerdán határozott a település polgármestere a parti sétány és az ahhoz kapcsolódó, jellemzően szabadidős tevékenységre alkalmas, közkedvelt, strand és tóközeli pihenőparkok vonzáskörzetében lévő utcákban a parkolás tiltására, egyes utcákban mindkét irányból behajtani tilos táblák kihelyezésére. A veszélyhelyzet megszűnése után a forgalmi rendet visszaállítják az eredeti állapotába.

Szolnok: péntek estétől új önkormányzati rendelet lépett életbe, amely szigorította a koronavírus-járvány miatt eddig hozott intézkedéseket. Háromnál több ember például nem csoportosulhat a köztereken, az utcán, a Tisza-, illetve a Zagyva-parti sétányokon, az üzletek, cukrászdák, dohányboltok előtt – jelentette be Szalay Ferenc polgármester.

Szombathely: szigorították a helyi csónakázótó, a parkerdő és a sportliget, valamint az összes közpark használatát, a rekreációs övezetek autóparkolóit lezárták, ezeket a területeket csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet megközelíteni és használni az előírt másfél méteres védőtávolság betartása mellett. Az összes kiemelt közterületen kötelezővé tette a szájmaszk viselését, de a húsvéti ünnepek idején megtiltották a fagylalt árusítását is, hogy elkerüljék a sorban állásokat.

Csákvár: hétfő éjfélig a csákvári lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy állandó lakcímmel nem rendelkező személyeknek tiltott a város teljes területén az egyéni szabadidős sporttevékenység és a szabadidős célú gyalogos közlekedés. Közterületen a helybeli, 65 év felettiek nem tartózkodhatnak, a 65 év alattiak háromnál többen nem lehetnek együtt, illetve szájmaszkot kell viselniük. A városvezető általános boltzárat vezetett be, csak az alapvető élelmiszert árusító üzletek, trafikok, gyógyszertárak, benzinkutak lehetnek nyitva, továbbá lezáratta az összes kirándulóhelynél lévő parkolót.

Koronavírus Kijárási Korlátozás
Visszafordított kirándulók (MTI fotók)

Bicske: lezárták a város összes közparkját, közterületét.

Mór: minden kereskedelmi létesítményben és üzletben kötelező a szájmaszk használata. Lezárták a móri borutat Csókakő közigazgatási határáig, a Látóhegyi út és a tavak környezetét, a horgásztavakhoz vezető utakat.

Baranya megye:  a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő kedvelt kirándulóhelyet és települést zártak le a hosszú hétvégére, Árpádtetőn a Mecsextrém Park mellett található parkoló is zárva.

Gárdony:  a Velencei-tavi strandokat lezárták, a partszakasz 14 parkolóját viszont nem, ugyanakkor a rendőrségtől és a polgárőröktől fokozott jelenlétet és a kijárási szabályok betartatását kérte.

Sukoró: lezárták a közterületeken lévő parkolókat.

Pákozd: lezárták a turistaútvonalakat. A Miskahuszár-szobor tulajdonosával egyeztetve a szobor környékét, valamint parkolóját ugyancsak lezárták a látogatók elől.

Nagykanizsa:  lezárták a Csónakázó-tó parkolóit és az oda vezető utakat, az ott lakók, tulajdonosok, csak ellenőrzést követően mehetnek be a lezárt területre. A Mindenki Sportpályáját péntektől csak a futók használhatják, legfeljebb egyszerre húszan.

Kaposvár: aváros népszerű kirándulóhelyén, a Desedánál nem nyithatnak ki a büfék, a tó toponári oldalán nem használható a strand melletti, valamint a csónakházhoz vezető parkoló, a kaposfüredi részen pedig nem látogatható a kilátó és a játszótér. A kaposvári Városligetben a futókört továbbra is igénybe vehetik a sportolni vágyók, a város valamennyi sportpályáját azonban lezárták.

Pomáz: lezárták a látogatók elől a kirándulóhelyeket, így nem látogatható a Szurdok, a Holdvilág-árok, az Oszoly, a Csikóváralja, a Kő-hegy, valamint a Gyopár-forrás.

Koronavírus/húsvét Lezárják A Margitszigetet
Zárás a Margitszigeten (MTI fotó)

Némi visszaesés történt az újautó-eladásban

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban.

...
2024.04.20. 07:57

Némi visszaesés történt az újautó-eladásban

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban.

Jó sok a munka az M0 körgyűrűn

Továbbra is torlódásokra kell számítani az M0 körgyűrűn az arra közlekedőknek.

...
2024.04.19. 19:35

Jó sok a munka az M0 körgyűrűn

Továbbra is torlódásokra kell számítani az M0 körgyűrűn az arra közlekedőknek.

Hétvégi fővárosi forgalomkorlátozások

Szombaton délután forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt.

...
2024.04.19. 16:00

Hétvégi fővárosi forgalomkorlátozások

Szombaton délután forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt.

Javult Debrecen környékének a közlekedése

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát.

...
2024.04.19. 09:47

Javult Debrecen környékének a közlekedése

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát.

Kötelező biztosítás robogókra

FBAMSZ: a segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni.

...
2024.04.19. 07:37

Kötelező biztosítás robogókra

FBAMSZ: a segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni.

Bővítik a töltő-hálózatot

Elektromos töltők telepítéséhez újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti.

...
2024.04.18. 08:14

Bővítik a töltő-hálózatot

Elektromos töltők telepítéséhez újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti.

Melyik a legjobb?

Itthon ismét keresik az év körforgalmát – vajon egy angol körforgalom nyerhetne?

...
2024.04.16. 08:28

Melyik a legjobb?

Itthon ismét keresik az év körforgalmát – vajon egy angol körforgalom nyerhetne?

Veszélyes vasút

Idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése: hívta fel a figyelmet a MÁV.

...
2024.04.15. 10:17

Veszélyes vasút

Idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése: hívta fel a figyelmet a MÁV.