Biztonsági öv nélkül soha!

2021.09.02. 08:26

A szakértői vizsgálat szerint egy kisfiú halálát okozta, hogy nem használták a biztonsági övet. Az édesapa sofőr ellen vádat emeltek.

Egy gyermek volt az áldozata annak a közúti balesetnek, amely miatt a balesetet okozó apa ellen emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség a Veszprém Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint. A vádirat részletezi, hogy 2021. január 16-án a reggeli órákban Ajka-Bakonygyepes belterületén, Ajka felől a 8-as számú főút irányába közlekedett személygépkocsival az 56 éves férfi, akivel 19, 17 és 7 éves gyermekei utaztak, mert Eplénybe szerettek volna menni szánkózni. A járműben utazók közül egyedül a 7 éves kisfiú nem volt biztonsági övvel az üléséhez rögzítve.

A 8-as számú főút kereszteződéséhez érve a férfi egyenesen kívánt továbbhaladni Magyarpolány irányába, azonban figyelmen kívül hagyta az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtáblát, és körültekintés, lassítás, illetve megállás nélkül hajtott be a kereszteződésbe. Ekkor érkezett ehhez az útszakaszhoz a védett főúton Veszprém irányából egy szabályosan közlekedő, vontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvény, amely már nem tudta elkerülni az elé behajtó személygépkocsival történő ütközést. A be nem kötött 7 éves gyermek az ütközés erejétől kirepült a személygépkocsiból. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a helyszínen életét veszítette. A baleset következtében a férfi másik két gyermeke is súlyos sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására és a közúti járművezetéstől történő eltiltásra tett indítványt az elbírálásra jogosult Ajkai Járásbíróság felé.

Legfrissebbek