Benzinre várva

2022.11.18. 21:28

Átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása egyes kiskereskedőknek.

Átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel – közölte a Mol pénteken. A Független Benzinkutak Szövetsége elfogadhatatlannak tartja az intézkedést és azonnali felülbírálatát kéri. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy az ország minden részén fennmaradjon az ellátás – indokolta a MOL a határozatlan időre szóló korlátozást, amelyet a hatásági ár miatt megugrott kereslettel magyaráztak.

Az import eközben jelentősen csökkent, a Barátság-vezetéken alacsony nyomáson indult újra a kőolajszállítás. Néhány napja, a Dunai Finomító újraindítása során szintén felmerültek karbantartási feladatok, a kapacitáskiesés a Mol minden termékét érinti – tették hozzá. A MOL közleménye szerint 194 viszonteladót érint a változás, ők működtetik a belföldi töltőállomások 10 százalékát, szeptemberben a Moltól a viszonteladói piac teljes üzemanyagigényének 2,5 százalékát vásárolták meg. A társaság hangsúlyozta, hogy Magyarország működését és ellátását tekintik a legfontosabbnak, a szerződéseiket mindig teljesítik, az ellátási stratégiájukat hetente felülvizsgálják. A Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, ami teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel.

A Független Benzinkutak Szövetsége elfogadhatatlannak tartja az intézkedést – tájékoztatta a szervezet pénteken az MTI-t. A miniszterelnökhöz, valamint a Mol elnök-vezérigazgatójához címzett levelükben – amelyet az MTI-hez is eljuttattak – azt írják: a szövetség álláspontja szerint nem fogadható el, hogy egy stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg többszáz partnere ellátását, egyben sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát is felrúgva. A szervezet kéri az intézkedés azonnali felülbírálatát.

A szövetség szerint az intézkedés 258 magyar, többnyire családi kisvállalkozást érint, és mintegy 400 benzinkutat, Magyarország benzinkútjainak 20 százalékát hozza kilátástalan helyzetbe. Álláspontjuk szerint súlyos gondot okoz az a jogszabály is, amely az ellátásból kimaradó benzinkutakat üzemszünet hirdetésére, azaz bezárásra kényszeríti. Kérik ennek a felfüggesztését; indoklásuk szerint az ország ellátásának biztonságát jelentősen javítaná, ha az egyik üzemanyagtípusból kifogyó benzinkút legalább a másik fajtákat továbbra is kiadhatná. Ehhez kormányzati intézkedésre lenne szükség – jelezték.

A Független Benzinkutak Szövetsége javasolja a stratégiai tartalékok felszabadítását, ha a Mol üzemanyagellátása folyamatosan akadozik, hogy kútjaik a vidéki lakosság ellátását biztosítani tudják. A szervezet szerint emellett a kisbenzinkutak túlélése érdekében szükséges a korábban hozott segítő intézkedések végrehajtásának felgyorsítása, illetve hatályuk meghosszabbítása a negyedik negyedévre, mert – mint írták – a harmadik negyedévre vonatkozó kifizetések jelentős része máig nem történt meg, a negyedik negyedévre pedig csak ígéretek hangzottak el.

 

Obb 30ev 2

Legfrissebbek