Az utcára kilépve mindenre fel kell készülni?

2021.09.18. 13:38

A következő eset alapján a legelképesztőbb dolgok is megeshetnek, és hiába szabálykövető valaki, ha más átlép minden emberi és jogi szabályt, és úgy okoz balesetet.

Elképesztő esetek is a bíróság elé kerülnek, mint például a következő, amelyet a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtóközleménye tett ismertté. Ebben beszámolnak róla, hogy közúti veszélyeztetés, jármű önkényes elvételének bűntette és cserbenhagyás vétsége miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy férfival szemben, aki a jogtalanul és felnyílt motorháztetővel úgy vezett egy autót, hogy azzal egy kerékpárost elsodort.

A vádirat szerint a – járművezetés eltiltás hatálya alatt álló – férfi 2019. február 5-én, Oroszlányban, az autó tulajdonosának a tudta és engedélye nélkül vette magához a személykocsi kulcsát, majd azzal elindult. Vezetés közben annak motorházteteje felnyílt. Ezért a férfi a vezető oldali ablakot lehúzta, és azon kihajolva vezette tovább a gépjárművet.

Az így vezetett gépkocsival a férfi utolérte az előtte haladó kerékpárost, akinek az előzésébe kezdett. Az előzés közben az elkövető szándékosan nem tartott megfelelő oldaltávolságot, ezért a gépkocsi jobb oldalával és a visszapillantó tükörrel nekiütközött a kerékpárnak. A sértett az aszfaltra esett, a kerékpár megrongálódott, a gépkocsi visszapillantó tükrének darabjai az úttestre hullottak.

Az elkövető ennek ellenére megállás nélkül tovább haladt a kocsival, nem győződött meg arról sem, hogy a sértett segítségnyújtásra szorul-e. Ezután a férfi, az út további részén a gépkocsival egy vízelvezető árokba csúszott. A felnyílt motorháztető, a vezető oldali ablakon kihajoló vádlott, a biztonságos kormányzásra alkalmatlan vezetői pozíció, a nem megfelelő oldaltávolság miatt a vádlott a sértett életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki. A kerékpáros a baleset során nem sérült meg.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfit börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra, és  közúti járművezetéstől eltiltásra ítélje.

Nem Normalis 2
A fellökött kerékpáros járműve a helyszíneléskor

Legfrissebbek