Az ősz a tél előszobája

2021.10.25. 19:44

Ősszel kell felkészülni a hideg évszak kihívásaira. Az ősz három hónapja vezet át fokozatosan a nehezebb közlekedési körülményekbe.

Az őszi közlekedési balesetek vizsgálatakor gyakori tapasztalat, hogy a gépjárművezetők még a megszokott „jóidős” rutinnal vezetnek, nem állnak át időben a romló időjárási, látási és útviszonyokra. A járművezetők felelőssége nem csak a vezetési stílusváltás, hanem a jármű őszi-téli felkészítése, valamint a vezetéshez szükséges jó fizikai állapot megőrzése, amelyhez hozzá tartozik a látásellenőrzés.

Időszerű tehát az autók műszaki ellenőrzése, elsődlegesen a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer állapotának vizsgálata. Elengedhetetlen a jól működő ablaktörlő-ablakmosó, és időszerű berakni a kocsiba a jégkaparót, a jégoldó spray-t is.

Minderre kívánja felhívni a figyelmet a „Látni és látszani” kampány. Miként az elmúlt években is a kampányhoz csatlakozott partnereknél ingyenesen elvégeztethető úgy az autó ellenőrzése, mint a szemvizsgálat is. A kampányban ösztönözzük a gépjárművezetőket arra, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel: vizsgáltassák át az autójuk világító- és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztessék látásukat – mindezt térítésmentesen.

A kampányhoz csatlakozott szervizekben a gépjárművezetők igazoló lapot kapnak, amely igazolja, hogy az autójuk megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. Az akcióban részt vevő optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazoló lapot kapnak a megjelentek.

A kampány célja, hogy minél szélesebb tömegek számára váljon világossá a baleset-megelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség és, hogy a vezető látása valamint a vezetett gépjármű műszaki állapota és láthatósága egyaránt elválaszthatatlan összetevője a biztonságos közlekedésnek. Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról az adott szervizben kérhetnek bővebb tájékoztatást. A kampány hivatalos honlapján (www.latnieslatszani.hu) megtalálhatók az akcióhoz csatlakozott szervizek, optikusok, töltőállomások – továbbá szerviz- és optikakereső szolgáltatás is segíti az érdeklődőket.

A rendőrség ebben az időszakban – az év egyéb időszakaihoz képest – kiemelt figyelmet fordít a forgalomban résztvevő kivilágítására, de a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is még fokozottabban előtérbe kerül. A kezdeményezéshez idén is csatlakozott az OMV és a Continental.

A Continental a szezonnak megfelelő gumiabroncsok használatára és azok állapotára (évjárat, profilmélység, abroncsnyomás) hívja fel a figyelmet. Az OMV a kampány ideje alatt minden megyében és a fővárosban hetente két alkalommal, 2–2 órán keresztül biztosít helyet töltőállomásain az ellenőrzésekre. Az OMV kutakon történő ellenőrzések helyszíneit és időpontjait is a www.latnieslatszani.hu honlap közli.

Legfrissebbek