Hírek

Ausztrál válasz a vezetés közbeni mobilozásra

2019-11-28 19:36:43

Hadat üzen a vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használóknak Sydney kormányzata. December elsejétől innovatív kamerarendszer ellenőrzi az autósokat.

Ausztral Kamera

Ausztrália New South Wales államában december elsejétől új kamerarendszer kezdi meg a működését, amelyet kifejezetten a vezetés közbeni telefonálás felderítésére és rögzítésére fejlesztettek ki. A rendszer mobil- és fixen telepített, nagy felbontó képességű digitális kamerákból áll, amelyek segítik a rendőrséget a mobilozás visszaszorítására irányuló közúti ellenőrzésein.

A kamerák nappal és éjszaka is értékelhető felvételeket tudnak rögzíteni a jogsértésről – bármilyen időjárási körülmények között! A program mesterséges intelligenciát használ a képek automatikus értékelésére. A rögzített kép a szabályszegésre koncentrál, a személyiségi jogok okán a képen a jármű utasának az arca nem látható. Az „álpozitív” felvételek és eljárások megelőzése érdekében a képeket vizsgáló csoport is átnézi az első hónapokban.

Az első három hónapban az új kamerák segítségével tetten ért sofőrök csak figyelmeztetést kapnak, de a türelmi időszak lejárta után a szankció sem marad majd el. A szabálytalanul mobilozó sofőr 344 ausztrál dollár (kb. 71 000 Ft) pénzbüntetésre, továbbá 5 büntetőpont kiszabására számíthat, de ha a szabályszegést úgynevezett iskolai övezetben, azaz tanintézet, óvoda, vagy bölcsőde közelében követi el, akkor a pénzbüntetés összege 457 dollárra (kb. 95 000 Ft) emelkedik. Amennyiben rendőr éri tetten a mobilozó járművezetőt, akkor nincs türelmi időszak, a büntetést azonnal kiszabják.

Végezetül: mi minősül jogellenes telefonhasználatnak vezetés közben a kontinens-országban? Gyakorlatilag az okostelefonok bármely applikációjának a kézből való használata, ide értve a telefonhívás kezdeményezését és fogadását, szöveges üzenetek írását, a fényképezést, szelfizést, böngészést, a zenehallgatást, a GPS, valamint más, közlekedést segítő applikációk használatát. A telefont a sofőr csak akkor használhatja, ha a készülék fixen rögzített a műszerfalhoz és kihangosítóra van kapcsolva. További lehetőség Bluetooth-headset, vagy más hasonló megoldás alkalmazása, a lényeg, hogy a sofőr kézzel nem érinti meg a telefon készüléket. A kezdő vezetők, valamint az ideiglenes jogosítvánnyal rendelkezők számára a vezetés közbeni telefonhasználat valamennyi módja tiltott.