Hírek

Átlagos hét tíz halottal

2019-12-04 14:19:16

Egyrészt javult a közúti baleseti helyzet, hiszen az októberben tapasztalható magas baleseti szám átlagosra csökkent, másrészt nagyon jó lenne, ha a közúti balesetek számát átlag alá tudnánk csökkenteni.

Halálos Baleset Történt Kecskemétnél

Nagyon nehéz tárgyilagosan írni a baleseti statisztikákról, főképp a halálos áldozatokról. Hiszen, ha csak egy hónap-, vagy egy hét baleseteiben elvesztett embereket képzeletben egymás mellé állítjuk, tragikus az érzés, hogy kiket vesztettek el családok, barátok. De áttérve a számokra, november utolsó hetében tíz balesetben tízen haltak meg Magyarország közútjain.

Míg az ezt megelőző hét baleseteire jellemző volt az előzési hiba, most a gyalogos- és kerékpáros elütésekből történt a legtöbb. A rossz idő, a rossz látási viszonyok, a korai sötétedés, a ködös-, csapadékos körülmények mind nehezebbé teszik mindkét fél részére, gyalogosnak, kerékpárosnak és járműben ülőnek egyaránt a másik észlelését. Erre mindkét félnek számítania kell legalább február végéig.

A másik jellemző baleseti ok az elmúlt héten a szembejövők forgalmi sávjába való átsodródás: ez adódhat figyelmetlenségből (a sofőr mással foglalkozik, például okostelefonnal), illetve vezetői hibából, mikor a sofőr elveszti az uralmat az autója fölött (történhet túl gyorsan vett kanyarban, vagy nyomvályús-, nyálkás-, illetve fagyos csúszós úton egyenes szakaszon is).

A múlt hét első gyalogos elütése Vértesszőlősön történt november 27-én. 53 éves nő ütött el feltételezhetően tilos jelzésen áthajtva a zebrán szabályosan átkelő 82 éves asszonyt, aki a helyszínen életét vesztette. Másnap Kétegyházán hajnalban egy, az úton fekvő 22 éves férfit ütött el autó, a fiatalember meghalt a balesetben.

November 28-án Lakitelek külterületén egy 53 éves kerékpáros nő kezdett balra kanyarodni, azonban nem vette észre, hogy egy 32 éves férfi már előzte őt. A kerékpáros az életét vesztette a balesetben, az eddigi adatok szerint az autós vétlen volt. Aznap Tapolcán is elütöttek egy kerékpárost kora reggel, a vizsgálat szerint a kerékpár nem volt kivilágítva, így az autós későn észlelte.  Tiszaföldvár lakott területén kívül egy 67 éves kerékpáros eddig ismeretlen okból a felezővonalnál állt a kivilágítatlan bringája mellett és az arra haladó 22 éves fiatalember autójával elütötte. A sötétedés után történt baleset okait még vizsgálják.

December első gyalogos elütése Győr közelében, az M1-es autópályán történt, ahol sötétedés után egy 50 éves férfi szabálytalanul át kívánt kelni az úttesten, de egy a külső sávban érkező autó halálra gázolta.

A sávelhagyásos balesetek sorozata november 26-án kezdődött, mikor a 4-es számú főúton Ebes közelében egy 43 éves férfi teherautóval tért át a szembejövő sávba, ahol ütközött az érkező személyautóval. A balesetben a személyautóban utazók közül egy 28 éves nő elhunyt, ketten könnyű-, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek.

November 30-án Tét közelében, országúton egy 47 éves férfi személyautóval tért át a szembejövő sávba, ahol ütközött a szabályosan érkező másik személyautóval. A vizsgálatok eddigi állása szerint vétlen autó sofőrje a balesetben életét vesztette,  két utasát súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A következő baleset azt mutatja, hogy kevésbé veszélyesnek tűnő úton is történhet tragédia. November 26-án Olasz közelében, lakott területen kívül földúton haladó teherautó este nyolc órakor az árokba csúszott. A jármű az oldalára borult, a vezető kiesett, beszorult a kocsi alá és életét vesztette. A vizsgálatok eddigi állása szerint a kocsi nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg járműve sebességét.

Ráfutásos baleset is járhat tragédiával, bizonyítja ezt a november 25-én Boba közelében történt eset, mikor egy forgalmi okból álló személyautóba rohant bele egy érkező autó. A figyelmetlen 80 éves sofőr a balesetben szerzett sérülései miatt a kórházba szállítása után elhunyt.