A tapasztalatlanság ára

2021.11.23. 17:43

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emeltek egy fiatalember ellen, mert elvesztve az uralmát a gépjárműve fölött, összeütközött a szembejövő autóval.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy fiatalember ellen, aki 2020 májusában, Solt közelében az 52-es főúton egy személyautót vezetve lesodródott a padkára, majd hirtelen manőverekbe kezdve nekiütközött egy szembejövő autósnak. A baleset miatt a szembejövő gépkocsi utasa a kórházban meghalt. A vádirat szerint az elkövetéskor 17 éves fiú 2020. május 26-án délután Solt lakott területén kívül, az 52-es főúton vezette az apja személyautóját Dunaföldvár irányába. Nappali, jó látási viszonyok voltak, a nagy forgalmú úttest száraz volt.

Haladása során a vádlott egy balra ívelő kanyarban az út vonalvezetését nem követte megfelelően, ezért lehaladt a jobb oldali, apró kővel szórt útpadkára. Innen hirtelen és túlzottan balra kormányozta a járművet, ami miatt ismét jobbra, majd balra rántotta a kormányt. Emiatt az autó a szembejövő forgalmi sávba csúszott, ahol a tengelye körül balra forduló gépkocsi mintegy 44-49 km/h sebességgel nekiütközött egy szemből szabályosan érkező autónak. A szembejövő autót vezető nő fékezett és jobbra kormányozta az autóját, de az ütközést nem tudta elkerülni. A vétlen sofőr 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A mellette, becsatolt biztonsági övvel utazó férje azonban a balesetben olyan súlyosan megsérült, hogy a komoly betegségben szenvedő sértett a folyamatos kórházi kezelése ellenére 2020. augusztus 15-én meghalt.

A büntetlen előéletű vádlottat a járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és felfüggesztett fogház, valamint közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben azzal, hogy a felfüggesztés próbaideje alatt pártfogó felügyelet alatt áll. A vádlott bűnösségéről a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.

(képünk illusztráció)

Legfrissebbek