Hírek

A közlekedési hatóság is ellenőriz a héten

2020-02-11 05:55:51

A rendőrséggel párhuzamosan a közlekedési hatóság is ellenőrzéseket folytat keddtől 3 napon át. Az ország területén közlekedő buszok és teherautók műszaki állapotát vizsgálják.

Nkh Ellenorzes

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkatársai a 2020-ban is folytatják a közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket az utakon. Az év első, kedden kezdődő háromnapos akciójában teherautók és buszok műszaki állapotát vizsgálják. Az ITM államtitkára, Schanda Tamás elmondta, hogy a február 11-13 között esedékes közúti közlekedési hatósági ellenőrzések középpontjában az úgynevezett menetíró készülékek lesznek, így kiemelt figyelmet fordítanak a napi, heti és kétheti vezetési idők, illetve a napi és heti pihenőidők betartására, valamint arra, hogy manipuláltak-e tachográfot.
A buszok esetében a belső műszaki állapotnál a világító és jelzőberendezéseket, a biztonsági öveket, az ablaktörő kalapácsok és vésznyitó szerkezetek állapotát és a tűzoltó készülékek meglétét, valamint érvényességét vizsgálják. Az államtitkár hangsúlyozta: lehet, hogy ezek elsőre apróságnak tűnnek, de egy baleset során életeket menthetnek. A személyszállító járművek külső műszaki állapotát ellenőrizve az ITM szakemberei külön figyelmet fognak fordítani többek között a szélvédő- és ablaktörlő lapátok, valamint a gumiabroncsok állapotára, továbbá a külső világító és jelzőberendezésekre.
Schanda Tamás elmondása szerint az ellenőrzések időigénye átlagosan 20 perc. Csak akkor hosszabb, ha olyan problémával szembesülnek, amely miatt további, bővebb ellenőrzés szükséges, mivel a biztonsági kockázatokat csak így lehet felelősen felismerni. Ha súlyos gondokat tárnak fel, akkor ki is vonhatják a járművet a forgalomból addig, amíg a felelősök a problémát el nem hárítják. A közúti közlekedésbiztonsági akciót a tizennégy országot tömörítő európai útellenőrzési együttműködés (Euro Controle Route, ECR) akcióterve szerint hajtják végre. Magyarország rendszeresen részt vesz ezekben a havi-kéthavi ellenőrzésekben.
Tavaly hét alkalommal volt ilyen ellenőrzés, összesen közel 7800 személy- és áruszállító járművet, több mint 5500 teherautót és mintegy 2300 buszt vizsgáltak meg. Ezeken az ellenőrzéseken azt tapasztalták, hogy minden tizedik jármű problémásnak bizonyult. Az ITM vizsgálatával párhuzamosan (miként korábbi cikkünkben jeleztük) a rendőrség is hasonló ellenőrzéseket folytat. A hétfőn elkezdett és egész héten tartó akció keretében a rendőrök a tachográfok mellett a veszélyes anyagok szállításának módjára is kiemelt figyelmet fordítanak.