6900 elektromos bringát vehetnek támogatással

2021.11.30. 18:43

Lezárult a 12 fordulós elektromos-rásegítésű kerékpárok vásárlását támogató pályázatsorozat. Megvannak az eredmények.

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. A tizenkettedik fordulóval a közelmúltban lezárult felhíváson nyertesek közel 5000 pedálszenzoros kerékpár megvételéhez kapnak fejenként legfeljebb 90 ezer forintos hozzájárulást. A programnak köszönhetően további több mint 1900 nyomatékszenzoros biciklihez legfeljebb 150 ezer forinttal olcsóbban jutnak hozzá új gazdáik. Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázat döntési listái az IFKA honlapján érhetők el.

Fel szeretnénk hívni az új tulajdonosok figyelmét arra, hogy az elektromos rásegítésű kerékpárokkal való közlekedés más jellegű, mint a normál bringázás. Főképp azok legyenek óvatosak, akik hosszú kihagyás után az elektromos rásegítés komfortja miatt ülnek fel újra kerékpárra. Sajnos az év folyamán Magyarországon is történt több olyan baleset, amelyben vélelmezhető okként szerepel az is, hogy az elektromos kerékpárokkal nagyobb haladási sebesség érhető el: ezt kihasználva az elektromos bringások jellemzően nagyobb utazósebességgel közlekednek.

Tehát előfordul, hogy a jármű képességei elsősorban a megszokás időszakában meghaladják a nyeregbe ülő kerékpározási tudását. A gyakorlott elektromos-bringásokat pedig kérjük, hogy főképp a kerékpárutakon haladva figyeljenek a hagyományos bringát hajtó többségre. Ne éljenek vissza a könnyen elérhető nagyobb haladási sebességgel, mert a mai kerékpáros környezetben a bringások többsége nincs feltétlenül felkészülve arra a sebességkülönbségre, amellyel egy gyakorlott elektromos-rásegítésű bringás (zaj nélkül) megjelenhet (szemből, vagy előzve). Különösen figyeljenek bringás gyerekek közelében elhaladva. És mivel most a többség elrakja a kerékpárokat, ezekre az intelmekre emlékezzenek tavasszal is!

Legfrissebbek