5 százalék az eladásból

2021.11.24. 08:13

Magyarországon az újautóeladások 5 százalékát teszik ki a tölthető hibridek és a tisztán elektromos autók. Ez negyede, mint a nyugati piacokon.

Az E.ON Hungária csoport szakértői elemezték az autópiacot, hogy az elektromos-, és a tölthető hibrid autók eladása és forgalomba állítása terén mire számítsanak, milyen töltőhálózati bővítésekkel számoljanak. Tapasztalataik szerint  az újautó-értékesítésben az elektromos autók és a tölthető hibridek aránya 2021 szeptemberében európai szinten 23 százalékra alakult, ez az érték a duplája az egy évvel korábban feljegyzettnek. Magyarországon ez az arány 5 százalék, jelentősen alacsonyabb a nyugati piacokon mértnek, de valamivel magasabb, mint a környező kelet-közép-európai országokban.

Jelenleg itthon 19 000 teljesen elektromos és 20 000 tölthető hibrid, azaz összesen 39 ezer zöldrendszámos autó van forgalomban. A magyarországi töltőhálózaton vételezett áram mennyiségét nézve a nyilvános töltésekkel hozzávetőleg 42 millió kilométert tettek meg az e-autósok 2020-ban, ezzel 5100 tonna közvetlen szén-dioxid-kibocsátástól kímélték meg a környezetet. Az elektromos meghajtású autók számának növekedését a töltőhálózati infrastruktúra további fejlesztésével lehet kiszolgálni.

Jelenleg Európában negyedmillió “hagyományos-“, és 38 ezer “gyorstöltő” található, de ahhoz, hogy a technológia minél könnyebben elérhető legyen minden környezettudatos autós számára, nélkülözhetetlen az otthoni, munkahelyi töltőpontok kiépítése. A töltőrendszerek bővítését nehezíti, hogy az újabb, nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkező autótípusok komolyabb, nagy teljesítményű töltőket igényelnek, tehát például már nem életszerű az otthoni töltésük háztartási csatlakozóról, olyan sok időt vesz igénybe – a gyorsabb töltésre alkalmas nagyobb teljesítményű házi-, irodai töltőpont magán kialakítása nagyobb befektetést is igényel.

Legfrissebbek