Hírek

Négyból egy szabálytalan volt

2019-10-23 10:17:27

A múlt heti teherautó és busz ellenőrzések során minden negyedik megállított teherautónál találtak szabálytalanságot a rendőrök. Ez elég rossz arány! A buszok jobban szerepeltek.

Tispol Busz Teherauto Ellenorzes

Az október 14-20 között, a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) műveleti terve szerint elvégzett „European Operation Truck&Bus” ellenőrzés során az ország területén belül a rendőrök 3097 teherautót ellenőriztek. Ezek 76 százaléka magyar tulajdonú volt (2353 db), 24 százaléka viselt idegen rendszámot (ebből 527 az EU és EGT országokba, 217 pedig harmadik országba tartozó volt).

Átlag minden negyedik tehergépjármű (összesen 822) szabálytalankodott. A legtöbben gyorsan hajtottak, emiatt 221 sofőr ellen indult eljárás, míg 8 vezető ittasan, 1 pedig kábítószertől befolyásolt állapotban vezetett. A műszaki előírásoknak 91 jármű nem felelt meg, helytelenül rögzítették a rakományt 36 alkalommal, míg túlsúlyt állapítottak meg 40 teherautónál. A nemzetközi szinten jogszabály által (AETR) meghatározott vezetési időt 39 járművezető lépte túl, 35-en szabálytalanul használták a tachográfot, egy sofőr pedig manipulálta a készüléket. Azonnali korlátozást (továbbhaladási tilalmat) 10 esetben rendeltek el, míg a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat (ADR) hét esetben szegték meg. További 205 esetben egyéb szabályszegés miatt vonták felelősségre a sofőröket.

A buszok világában nagyobb volt a rend. 405 buszt ellenőriztek, ezek 57 százaléka magyar, 43 százaléka külföldi volt. Utóbbi 198 külföldi autóbuszból 143 az EU és az EGT tagállamaiból érkezett, 55 volt harmadik országbeli. Az ellenőrzött autóbuszok 14 százalékánál, 63 esetben találtak valamilyen jogsértést az intézkedő rendőrök, azonnali korlátozást (a jármű továbbhaladásának tilalmát) 2 alkalommal rendelték el. A jogsértések többsége (28 eset) sebességtúllépés volt. Passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása miatt 9 esetben kellett eljárni. A vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályok megsértését 10 esetben, okmányokkal kapcsolatos szabályszegést pedig 6 esetben tapasztaltak a rendőrök.

A következő, egyben idén az utolsó TISPOL nemzetközi akcióra Karácsony előtt, 2019. december 09-15 között kerül sor. Az „Alcohol&Drugs” ellenőrzés a járművet ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére irányul.