Tehetünk a jobb kilátásért!

2022.01.09. 08:15

A fagypont körüli hőmérséklet, az aszfalton olvadozó hó, a ködös-felhős idő a ködszitállással nyálkássá teszi az utakat, így az autók kerekei által felvert koszos vízpor lecsapódik a szélvédőn. Ez nagyban rontja a sofőrök kilátását az autóból.

Jellegzetes téli-, olvadásközeli szélvédőállapotot mutat képünk, mikor a nyálkás-nedves útról a koszos vizet a kocsi előtt haladó jármű kereke felszórja a szélvédőre, letörölni így nincs értelme mert ahhoz nem elég nedves és az ablaktörlő csak szétkeni. Egyedül a szélvédőmosás segít, de azt meg egy forgalmas úton szinte száz méterenként megtehetik a vezetők. Persze pár próbálkozás után már nem teszik, mert amíg hátulról esik be a fény, vagy felhős az idő, azért átlátni az üvegre rakódott koszon.

A kellemetlen rész akkor jön, amikor szembe sűt a nap, amely az alacsony állása miatt amúgy is vakító tud lenni télen. Ekkor a fény szétterül az egyenletesen bekoszolt szélvédőn. Ilyenkor már elkerülhetetlen a mosás, ezért nagyon fontos, hogy az ablakmosótartály mindig teli legyen, a ablakmosó vízfúvókák jól be legyenek állítva és az ablaktörlő lapátok se húzzanak csíkot és ne maszatolják szét a koszos vizet a letörlés helyett.

Persze első hallásra bagatellnek tűnik a koszos szélvédő problémaköre, azonban ha csak az elmúlt hét gyalogos- és kerékpáros elütéseit vesszük számba, bizony a rossz láthatóság szerepel alapvető okként az ilyen jellegű baleseteknél. Így máris más a súlya a problémakörnek, mert egy utcakoszos szélvédő jelentősen gátolja a kilátást – és mindegyik az lesz a latyakos, nyálkás vagy ködös időben 500 méteren belül, ha más autó is halad előttünk, amely felverheti a koszt az útról.

Tehát ablakmosás, ablaktörlés gyakorta, mert a fényterülés problémája nem csak beverő napfényben fordul elő, hanem éjszaka is. Ugyanis a szemből jövő autók fényszóróinak a fénye ugyanígy szétterül a mocskossá vált szélvédőn és akadályozza a kilátást. Főként igaz ez a hegyes- dombos vidéken autózóknál, az utak szintkülönbségei miatt akarattalanul is sok az elvakító pillanat vezetés közben.

A szélvédő tisztántartására pár segítő eszköz még akad az autóipar tarsolyában. A kosz feltapadásának a titka, hogy megkapaszkodik az üveg apró, számunkra nem látható felületi egyenletlenségeiben. Modern felületkezelő szerekkel “simábbá” tehető a szélvédő felülete, ezáltal egyrészt nehezebben tapad meg a kosz, lepereg, nem kenődik, hanem cseppekbe összeáll, amelyen át valamivel jobb a kilátás, valamint ablaktörléskor a lapátok könnyeben le tudják tolni, kenődés nélkül, egy lapát lendülésre, nem kell hosszasan törölni és minden alkalommal mosózni. Lehet kapni autósboltokban, barkácsáruházakban is ilyen szereket, illetve érdemes autókozmetikákban kérni a szélvédő nanokezelését. Az utóbbiban előnyös, hogy nagy gyakorlattal rakják fel, és valóban, saját tapasztalat szerint is hatásos.

Az alábbi képet az egyik ilyen anyaggal kezelt szélvédőmről készítettem, egy kicsit kényszerű teszt volt akkor. A kezelés a kép elkészülte előtt jó 2-3 hónappal készült, tehát az első tapasztalati időszakon már bőven túl voltam, az erről szóló cikket is megírtam már, és elsősorban nem ezzel foglalkoztam. Épp a budapesti Árpád hídon haladtam át Budáról Pestre januárban, pont ilyen olvadékvíz felverős időszakban – nem volt ám régen hülyeség, hogy kötelező tartozáka volt az autóknak a nem szép, de ilyenkor és esőben hasznos sárvédőgumi. A lényeg, szakaszos üzemben ment az ablaktörlő, a híd harmadáig, majd akkor megszorult és megállt. Hát, gondoltam pimasz helyzet, pár méter és semmit sem fogok látni! Majd szépen a gyűlő vízpermet ilyen cseppecskékbe állt össze a kezelt szélvédőn, ezt a kilátás-pillanatot örökítettem meg.

Nano-technológiás bevonattal ellátott szélvédő a koszos budapesti Árpád hídon áthaladva

Össze lehet hasonlítani a cikk elején szereplő képpel, amelyen jól látni, hogy például jobbra, pont a gyalogátkelőhelynél várakozó gyalogosokból így semmit sem látni – kezeletlen a szélvédő, a felső kép a mosás pillanata után pár száz méter megtételével készült. Persze a felső képnél a fényviszonyok abban a helyzetben sokkal kellemetlenebbek voltak, míg az Árpád hídon készült képnél egyenletes, felhős szórt fény volt, de látható, hogy nem rászáradó koszként, apró permetbe, hanem cseppekbe rendeződve áll a felhordott anyag a szélvédőn. Tehát érdemes ezen is elgondolkozni, napi használatban is kényelmesebb, bajban meg sokat segített.

 

Legfrissebbek