Legyen tele az ablakmosótartály!

2022.11.21. 09:14

A ködös, nedves, nyálkás hideg időben a szélvédő a felvert koszos vízpermettől gyorsan koszolódik, nagyban rontva a kilátást.

Legalább esne az eső, hogy a külső vízutánpótlással tisztára is lehessen törölni legalább a szélvédőt az ablaktörlővel, de nem, a koszos vízpermet fele rászárad az üvegre, mire elég összegyűlne belőle egy „lapátoláshoz”. Így ilyenkor marad az ablakmosó intenzív használata, ami elég mosófolyadék igényes. Erre gondolva legyen tele mindig az ablakmosótartály az évszaknak megfelelő folyadékkal, és nem árt egy tartalék sem a csomagtartóban, főképp azokban az autótípusokban, amelyek nem jelzik a tartály kiürülésének a közeledtét.

A fényszórómosóval is rendelkező autóknál annak a pluszfogyasztására is gondolni kell – gondolnak erre a gyártók is, mert sok típusnál vagy külön kapcsolható, vagy csak meghatározott ablakmosásra jut egy fényszórómosás. A hátsó ablaktörlővel és mosóval is rendelkező autótípusokon pedig, főképp a kombik esetén a hátsó mosót külön tartály táplálja, ennek a feltöltésére is oda érdemes figyelni.

Meg arra is, hogy nem csak a szélvédő van koszos üvegfelületként az autón. Így, ha teljes mosást nem is kap a kocsi (abból a meggondolásból, hogy két kilométeren belül újra koszos lesz), azonban legalább az első oldalsó üvegeket és a hátsó szélvédőt érdemes otthon, vagy egy benzinkútnál lemosni. És akkor a visszapillantótükrökről se feledkezzenek el, mert a kosz azon is rendesen megül, annyira, hogy ha a tükröt is koszréteg fedi, valamint az oldalüveg is koszos, és ráadásként még a fényviszonyok is olyanok, könnyen előfordulhat, hogy a tükörbe pillantva a vezető észre sem veszi a hátulról érkezőt, ez pedig balesetveszélyes helyzetet teremt.

 

Obb 30ev 2

Legfrissebbek