Hó helyett újra eső, így is van mire figyelni!

2020.12.07. 05:14

A kocsik nem szeretik túlzottan a vizet, még a futómű is megjárhatja a vízzel takart kátyúval. Az autók mellett a gyalogos sem szereti, ha lefröcsköli a tócsába hajtó autó, figyeljünk hát erre is.

A nagyszámú autó, a nagy forgalom felgyorsította az úthálózat romlását, a kátyúk, folt-hátán-folt utak sok környéken megszokottak. Persze a felújított út sem mindig garancia a jó vízelvezetésre, egyrészt azt is el lehet rontani, másrészt átalakulóban a csapadékviszonyok az országunkban, egyre jellemzőbb, hogy rövidebb idő alatt zúdul le nagy mennyiségű csapadék, és a kisebb mennyiség elvezetésére tervezett csatornarendszer nem bír a feladattal, óhatatlanul tócsák, vízátfolyások alakulnak ki.

Kétféle sofőr van, az egyik igyekszik kerülgetni a tócsákat a másik vidáman áttrappol rajtuk. Az első talán számol azzal, hogy nem tudni mi lapul a tócsa mélyén, mert lehet ott egy olyan kátyú is, amely tönkreteszi a felnit, a gumiabroncsot, vagy a futóművet. Vagy lehet olyan mély az a tócsa, hogy a kocsi kényes részeihez is juthat a felcsapódó vízből, így meghibásodhat az elektronika, vagy vizet szívhat a motor.

Katyu2
Mi lehet a víz alatt? Erre is érdemes gondolni

Nagyobb sebességgel, országúti vagy autópályatempóval haladva ismét csak van kockázata a gondolkozás nélküli vízre hajtásnak: tapadásukat veszthetik a gumik, kialakulhat a felúszás jelensége. Ilyenkor az autó irányíthatatlanná válik. Ha pedig csak az egyik oldali kerekek futnak bele a tócsába, amely tócsa lehet a nyomvályusodás miatt kialakult országúti típus is, akkor annyira lefékeződhet az autó féloldalasan, hogy elveszti az iránytartását és igazán jó sofőr kell ahhoz, hogy megoldja ezt a feladatot és ilyenkor megőrizze az uralmát a jármű fölött.

Katyuzas
Amíg nem jönnek a lapátos emberek, addig figyelni kell a kátyúkra

A lakott területeken még az is a tócsákba hajtás ellen szól, hogy az útközeli járdaszakaszokon haladó gyalogosokat lefröcskölhetik az autók. Különösen így van ez utcasarkoknál, ahol esetleg eltérő magasságú útpályák találkoznak, zebráknál és buszmegállóknál, ahol a járdaszegély közeli sávban a buszok vályúsra taposták az aszfaltot, amelyben megáll a víz. És elég rossz a vizes, hideg időben beázott cipőben, vizes ruhában gyalogolni. Így a jófej autós figyel erre, és arra gondol, hogy amint kiszáll az autóból ő is gyalogos lesz, és ugyanúgy lefröcskölhetik a figyelmetlen autósok!

Esoember1
Mutatvány az esőben

Legfrissebbek