Tanácsok

Forgalomból ideiglenesen kivont járművek biztosítása

2020-07-23 06:20:41

Elsősorban személyfuvarozók döntöttek úgy az utóbbi időben, hogy kihasználatlan járműveiket költségcsökkentésként ideiglenesen kivonatják a forgalomból. Érdemes a kivonás időtartama alatt figyelemmel lenni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra, mert idővel elveszhet a bonus-malus besorolás.

Busz Turista Resize

A koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetben több flotta-üzembentartó számára a kihasználatlan gépjárműpark fenntartásának a költségcsökkentésére kézenfekvő megoldás az időszakosan fölösleges járműveknek a forgalomból történő ideiglenes kivonása. Így a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díja megtakarítható. Azonban sokak számára kérdéses, hogy mi történik ilyen esetben a biztosítás bonus-malus besorolásával a jármű újbóli forgalombahelyezésekor.

Az MKFE Biztosítási Alkusz Kft. tájékoztatása szerint a 6 hónapra forgalomból ideiglenesen kivont jármű nem veszíti el a már megszerzett bonus biztosítási besorolását, azonban ezidő alatt nem léphet alacsonyabb osztályból magasabb kategóriába (a szüneteltetési idő nem számít biztosítási időnek). A besorolás abban az esetben emelkedhet egy osztállyal, ha egy járműnek az új biztosítási időszak és az azt megelőző biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartamban legalább 9 hónapig, azaz 270 napig biztosítási fedezete volt, és ebben az időtartamban az üzembentartónak a jármű vonatkozásában — a károkozás időpontjától függetlenül — kártérítési kötelezettsége nem vált ismertté (a bonus-malus besorolás szempontjából nem a káresemény időpontja, hanem a kárkifizetés vagy a bírósági ítélet időpontja számít).