Ajándékozz biztonságot!

2020.12.13. 10:36

Figyelemmel lenni a családra, a barátokra és a környezetünkre. Ehhez sokszor nem kell sok, csak tényleg egy kis odafigyelés, de a hatása annál nagyobb. Így megelőzhetők feszültséggel teli helyzetek, sőt akár balesetek is!

Nagyon sok közlekedési szabályszegés át nem gondolt cselekedetekből, az adott pillanatban ártalmatlannak tűnő lépésekből, vagy hirtelen haragból indul. A közlekedési balesetek kiindulópontja mindig valamely szabály áthágása, gyakorta a baleset több résztvevőjének a részéről is. Az ember azonban a legritkább esetben létezik önmagában, körülveszi a társadalom, ennek szűk köre, a család, a barátok és a tág köre is, a munkatársak, az adott tartózkodási helyhez, cselekvési tevékenységhez kapcsolódó pillanatnyi közösségek. Így a döntések, cselekedetek szinte minden esetben hatással vannak a cselekvő környezetére.

Közeledik a Karácsony, tart Advent, ilyenkor még inkább illene ezek szellemiségében élni. Igaz ez a közlekedésre is. Mikor valaki hibát követ el, és a többi közlekedő ezt ki tudja védeni, tegye meg, mert lehet legközelebb fordított lesz a helyzet. És nem szükségesek a düh-reakciók. Akinek a hibáját kivédte más, az köszönje meg a többieknek, megvannak erre a bevett szokásmegoldások. Az elnézéskérés sokat ér. Az ügyesebbeknek nem szégyen segíteni a rutintalanabb vezetőket. A közlekedésben nagyon kell figyelni az érzelembefolyásolt döntésekre, a biztonságos közlekedéshez szükséges a tiszta fej, a józan helyzetértékelés.

Baráti társaságok, családok figyeljenek azokra, akik nem fogyaszthatnak alkoholt, mert vezetni fognak, aki pedig vállalta ezt a feladatot tartsa is magát hozzá. A közvetlen környezet erősen hat a benne lévőkre, de ez a hatás irányítható, hiszen az adott csoport tagjai alakítják ki. Ha ez a hatás pozitív, akkor sokkal kisebb az esély, hogy rossz dolgok történjenek! Hatunk egymásra és tehetünk érte, hogy ez a hatás a lehető legtöbbször jó irányba mutasson! 

 

Legfrissebbek