Tanácsok

Ajándékozz biztonságot!

2020.12.13. 10:36

Figyelemmel lenni a családra, a barátokra és a környezetünkre. Ehhez sokszor nem kell sok, csak tényleg egy kis odafigyelés, de a hatása annál nagyobb. Így megelőzhetők feszültséggel teli helyzetek, sőt akár balesetek is!

Ajandekozz Biztonsagot Resize

Nagyon sok közlekedési szabályszegés át nem gondolt cselekedetekből, az adott pillanatban ártalmatlannak tűnő lépésekből, vagy hirtelen haragból indul. A közlekedési balesetek kiindulópontja mindig valamely szabály áthágása, gyakorta a baleset több résztvevőjének a részéről is. Az ember azonban a legritkább esetben létezik önmagában, körülveszi a társadalom, ennek szűk köre, a család, a barátok és a tág köre is, a munkatársak, az adott tartózkodási helyhez, cselekvési tevékenységhez kapcsolódó pillanatnyi közösségek. Így a döntések, cselekedetek szinte minden esetben hatással vannak a cselekvő környezetére.

Közeledik a Karácsony, tart Advent, ilyenkor még inkább illene ezek szellemiségében élni. Igaz ez a közlekedésre is. Mikor valaki hibát követ el, és a többi közlekedő ezt ki tudja védeni, tegye meg, mert lehet legközelebb fordított lesz a helyzet. És nem szükségesek a düh-reakciók. Akinek a hibáját kivédte más, az köszönje meg a többieknek, megvannak erre a bevett szokásmegoldások. Az elnézéskérés sokat ér. Az ügyesebbeknek nem szégyen segíteni a rutintalanabb vezetőket. A közlekedésben nagyon kell figyelni az érzelembefolyásolt döntésekre, a biztonságos közlekedéshez szükséges a tiszta fej, a józan helyzetértékelés.

Baráti társaságok, családok figyeljenek azokra, akik nem fogyaszthatnak alkoholt, mert vezetni fognak, aki pedig vállalta ezt a feladatot tartsa is magát hozzá. A közvetlen környezet erősen hat a benne lévőkre, de ez a hatás irányítható, hiszen az adott csoport tagjai alakítják ki. Ha ez a hatás pozitív, akkor sokkal kisebb az esély, hogy rossz dolgok történjenek! Hatunk egymásra és tehetünk érte, hogy ez a hatás a lehető legtöbbször jó irányba mutasson!