A kutyaszállításról még egyszer

2021.10.23. 08:43

Sokan autóztatják a kutyájukat, ehhez viszont megfelelő felszerelésre van szükség, hogy az állat is biztonságban legyen.

Minden országban előírás, hogy a háziállatokat biztonságos módon kell az autóban szállítani, hiszen egy esetleges balesetben a kutya is sérülhet, illetve sérülést okozhat az embereknek. A kutyák szállításához többféle segédeszköz szerezhető be, illetve az autó fajtájától is függ, hogy mennyire alkalmas kutya-utaztatásra.

Sok tényező befolyásolja, hogy egy autó mitől lesz igazán kutyabarát, legyen szó az autó kialakításáról vagy kiegészítő tartozékokról. Előny a tágas, variálható utastér, amely lehetővé teszi a kutya szállításra alkalmas környezet kialakítását, és érdemes a tisztíthatóságra is gondolni. Minthogy a nem négyajtós klasszikus kialakítású kocsikban sokan a csomagtartóban utaztatják az állatot, fontos a tágas és alacsony padlójú csomagtér, amelyben megoldott a hátsó légkeringetés, valamint a biztonságiöv-rögzítési lehetőség.

Kutya Biztonsagi Ov
Biztonsagi öv kutyáknak

Ha a kutya az utastér-részben utazik, akkor gondolni kell az autóbelső tisztaságának és állagának megóvására. És előny a sötétített üveg is. Az utastér tisztíthatóságának szempontjából a bőr kárpit előnyös, mert a kutyaszőr nem ragad bele az anyagba. A szövet vagy plüss üléseket érdemes ellátni kutyabarát huzattal, amiből könnyen eltávolítható a kutyaszőr. Az üléseken utazó állatok biztonsági övét a kocsi gyári övcsatjainak a segítségével lehet rögzíteni. Nagyobb testű kutyák szállítása a csomagtérben ajánlott, amihez a kutyarács és csomagtérvédő tálca, esetleg a ki- és leugráshoz lökhárítóvédő is jó szolgálatot tehet.

A nagyobb kutyákat a legbiztonságosabban kutyaboxban ajánlott szállítani. Egyes vélemények szerint a kutya számára is biztonságérzetet ad, hogy egy stabil helyen van, és a szállítódoboznak köszönhetően kevésbé érzékeli a mozgásokat utazás közben.

(a cikkhez a Duna Autó Zrt. nyújtott segítséget)

Kutyabox Resize
A Volvo által kínált kutyaszállító

Legfrissebbek