Hírek

Balesetek és a forgalom aránya 2020-ban

2021.01.12. 10:54

A 2020. évi baleseti adatokat a VÉDA rendszer által detektált járműforgalmi adatokkal is összevetettük.

Halálos Baleset A 33 As Főúton

Cikksorozatunk alapkérdése, hogy a 2020-as év baleseti adatainak a javulása miként aránylik a járványügyi korlátozó intézkedések okozta forgalomcsökkenéssel. Korábbi cikkünkben a forgalomváltozás megbecsléséhez a Magyarországon értékesített üzemanyagok mennyiségi változásait használtuk. Természetesen több éves visszatekintésben. Jelen cikkünkben a forgalom változását a VÉDA rendszer által mért forgalmi adatok alapján határoztuk meg.

2020 első három hónapjában a VÉDA-rendszer által mért áthaladási számok emelkedtek az előző évi havi adatokhoz képest, azonban az év összes további hónapjaiban csökkenést mutattak. Ugyanakkor a csökkenés mértéke sokkal kisebb mértékű, mint a halálos kimenetelű balesetek redukálódása. A forgalom csökkenésének mértéke 2020 április-november hónapokban 15-19 százalék között mozgott az előző évi adatokhoz képest. Azonban az első három hónapot is bevonva, a VÉDA rendszer 2020. január-november havi forgalmi adatai összesen 5 százalékkal mutatnak kevesebb értéket mint 2019 első tizenegy hónapjában (a decemberi adatok az adatgyűjtéskor még nem álltak a rendelkezésre).

A VÉDA-adatok összhangban állnak a korábbi cikkünkben elemzett üzemanyag eladási adatokkal, amely szerint tavaly az I-XI. havi számok 2019-hez képest 6 százalékos csökkenést mutattak. Ugyanezen időszakban a baleseti adatok nagyobb mértékben csökkentek. A korábbi cikkeinkben említettek szerint 2020-ban az összes baleseti szám 17 százalékkal, a halálos balesetek száma pedig 20 százalékkal volt kevesebb mint 2019-ben (ez a változás akkor is igaz, ha a baleseti adatoknál nem az egész évi, hanem az üzemanyag eladási adatokhoz, illetve a VÉDA-adatokhoz hasonlóan az I-XI. havi adatokat vizsgáljuk).

Veda Adatok
A VÉDA-rendszer által mért elhaladási adatok