Hírek

Kevés volt a baleset, mi a helyzet a forgalommal?

2021.01.09. 11:36

Utánanéztünk többféle adatforrás alapján is, hogy a tavalyi jelentős baleseti szám csökkenés forgalomarányosan mit jelent. Ha a járványügyi intézkedés hatását kivonjuk a képletből, akkor is komolyan visszaesett a balesetek száma Magyarországon.

Forgalom1

A balesetek számcsökkenésének a tavalyi okait keresve a baleseti adatok alakulásával kapcsolatban megvizsgáltuk az előző öt év (2015-2019) baleseti adatait, az üzemanyagtöltő állomások által forgalmazott benzin és gázolaj eladási adatokat (NAV adatbázis adatai). Arra voltunk kíváncsiak milyen arányban csökkent a forgalom Magyarországon, amelyre a fenti adatok alapján következtethetünk.

Az adatok összehasonlítására havi bontásban került sor, a baleseti adatoknál és az üzemanyag eladási adatoknál a 2015-2019 közötti évek adatainak középértékét vetettük össze a 2020. évi havi adatokkal. Az üzemanyag-forgalmazási adatoknál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Jövedéki Főosztály által közzétett adatokat vettük figyelembe, mivel a Magyar Ásványolaj Szövetségnek nem minden benzinkút tagja, így a teljes körű adatok a jövedéki adó adatbázisból nyerhetők ki. A cikk készítésekor a 2020 január-november havi adatok álltak rendelkezésre, azonban a tendencia megállapítására, következtetések levonására a tizenegy hónap adatai is alkalmasak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Jövedéki Főosztály által közzétett benzin és gázolaj forgalmazási mennyiségek alapján 2020-ban a januári és a februári emelkedést kivéve, minden hónapban csökkent az eladott üzemanyagok mennyisége a 2019-es adatokhoz képest. A tendencia kimutatásához a 2015-2019-et átfogó öt év adatainak középértékével is összehasonlítottuk, amelyből kiderül, hogy 2020-ban mindössze két hónapban, áprilisban és májusban csökkent az eladott üzemanyagok mennyisége a megelőző évekhez viszonyítva.

 

Uzemanyagadatok
Uzemanyag értékesítési adatok összevetése a balesetek számával

 

Az üzemanyag eladási adatok változása nyilvánvalóan hatással van a közúti járműforgalom mértékére. Az év elején növekedő üzemanyag eladási adatok ellenére már 2020 januárjában jelentősen csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma a 2015-2019 évek halálos kimenetelű baleseteinek középértékéhez viszonyítva. Az adatok megmutatják, hogy az üzemanyag eladási adatok és az abból adódó forgalomnövekedés nyilvánvalóan nem áll korrelációban a halálos kimenetelű balesetek adataival.

Az adatokból kitűnik, hogy nem csak a koronavírus járvány okozta korlátozások befolyásolták a halálos kimenetelű balesetek számát a közútjainkon. A kedvező tendencia a július hónapot leszámítva, az élet újraindulása után is folytatódott. Következő cikkünkben a VÉDA rendszer által érzékelt napi elhaladások darabszámát (fixKKEP és vhKKEP által összesen) is megvizsgáljuk, amelyből szintén következtethető a forgalomsűrűség, amely hasonlóképp összevethető a baleseti statisztikai adatokkal.