Kiderült ki a legjobb kamionsofőr!

2021.10.05. 11:19

Szeptember utolsó hétvégéjén az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is képviseltette magát az "5 tengelyen - biztos kézzel" közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai kamionos verseny döntőjén.

Két év után ismét élőben mérhették össze tudásukat a magyar tehergépjármű-vezetők. A NiT Hungary és az ORFK-OBB által is támogatott versenyt és a döntővel egybekötött ingyenes családi napot 9 éve szervezik meg Magyarországon. A verseny egyik célja a balesetmentesebb közúti közlekedés támogatása egy nem mindennapi szakmán, a közúti fuvarozáson és annak szereplőin keresztül is, akik nap mint nap 40 tonna gördülő tömeg biztonságos szállítását végzik.

Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny különleges betekintést nyújt a közúti közlekedés más szereplőinek, hogy megismerhessék azokat a közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai kihívásokat, amelyekkel a nehéz tehergépjármű-vezetők szembenéznek munkájuk során. Az elődöntőn és a döntőn a versenyzők így nem csak egymással, de egy szélesebb közönséggel is megoszthatják tapasztalataikat, ezzel is elősegítve szakmájuk és munkájuk fontosságának elismerését.

A versenyzőkre tíz feladat várt a döntőben, a zsámbéki drivingcamp Hungary tanpályáján. Ezek egy része kreativitásukat, ügyességüket és kitartásukat igényelte. A feladatok másik részének megoldásához nagyfokú figyelemre, precizitásra és szakértelemre volt szükségük. A versenyzőkre először a döntő előselejtezőjének első nyolc feladatának teljesítése várt, amiket két versenyző egy időben, de a kijelölt versenypályán eltérő vonalvezetéssel – „A” és „B” – végezte. A szuperdöntőbe az öt legjobb eredményt elérő versenyző juthatott tovább, ahol kétféle feladattípus várt rájuk.

Magyarország legkiválóbb kamionsofőrje 2021-ben

A mezőny izgalmasan alakult, a 10 versenyző közül a döntő előselejtezőjéből továbbjutott 5 versenyzőből végül egy tehergépjármű-vezető emelkedhetett ki. A legkiválóbbak között is a legkiválóbb kamionsofőr 2021-ben Szabados Gábor lett, aki egyben a valaha legfiatalabb első helyezett is. A második helyen Pető Györgynek gratulálhattunk, akit Bocsárdi Károly követte a harmadik helyen.

Idén is két különdíjat is átadtak az „5 tengelyen-biztos kézzel!” versenyzői között. Pethe Miklós nyerte el „A legkiválóbb elméleti tudással rendelkező magyar kamionsofőr – 2021” különdíjat, amelyet a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Magyar Autóklub elnöke, az ORFK – OBB koordinációs testületének tagja, Dr. Hatala József adott át. A 2021 évi „5 tengelyen – biztos kézzel!” verseny legfiatalabb döntőseként vonult be Dzsupin Dávid a megmérettetés történetébe, akinek díját a Magyar Autóklub műszaki igazgatója, Gálfalvi Csaba adta át.

A dobogós helyezetteket Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára és Berzai Zsolt r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály, Balesetmegelőzési Osztály vezetője személyesen köszöntötték és nyújtották át számukra nyereményeiket.

5tengelyen 2021 2
5tengelyen

 

Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” döntőjét már ötödik éve kíséri párhuzamosan az ingyenes közlekedésbiztonsági családi nap, ahol interaktív, a közúti közlekedéssel kapcsolatos programok várják az érdeklődőket és a szurkolóként érkezőket. A programok a biztonságos közlekedés alapszabályaival ismertették meg a gyermekeket, de a felnőttek is tanulhattak újabb dolgokról, mint például a látássérültek helyzetéről, aminek mindennapos kihívása a közlekedés is. A közúti közlekedés szerves részeiként, de ritkábban találkozhatunk olyan speciális járművekkel, mint a tűzoltó- vagy mentőautó, vagy a hókotró. Ezeket a gépkocsikat nem csak kívülről lehetett megfigyelni, de belülről is, megismerve felszereltségüket és kialakításukat. Nem lehet elég korán kezdeni a biztonságos közlekedés alapszabályainak megismertetését és az utakon történő partnerség kialakítását, hiszen amint az utcára kilépünk már a közlekedés résztvevőivé válunk. Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai kamionos verseny és családi nap ezek képviselésével és terjesztésével segíti hosszú távon az ORFK-OBB munkáját.

Legfrissebbek