Baleset-megelőzés

Éves szinten csökkenő baleseti számok

2019.12.10. 13:56

Az év eddig eltelt időszakának baleseti adatai összességében kedvezőbbek az elmúlt évinél.

Ketten Meghaltak Egy Szolnoki Közlekedési Balesetben

Az előzetes baleseti statisztikai adatok alapján 2019. január 01. és november 30. között összesen 15 245 személysérüléses közúti balesetet okoztak közútjainkon, 2,4%-kal kevesebbet, mint 2018. azonos időszakában (akkor 15 627 balesetet regisztráltak). A halálos, a súlyos sérüléses és a könnyű sérüléses balesetek száma egyaránt csökkent, a felsorolás sorrendjének megfelelően 7,4%-kal, 3,8%-kal, valamint 1,6%-kal.

Idén november végéig 27 fővel kevesebben vesztették életüket hazánkban az elmúlt évhez képest, hiszen 2019-ben 546 fő, tavaly november végéig pedig 573 fő hunyt el közúti balesetben. A másik fontos baleseti mutató a súlyosan sérültek számának alakulása, ezen a téren jelenleg 3,3%-os a csökkenés (idén az első tizenegy hónapban 4 966 fő, míg tavaly ilyenkor 5 138 fő sérült meg súlyosan baleset miatt).

Az ittas állapotban okozott balesetek terén is javult a helyzet. Az előzetes adatok alapján az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya az év eltelt tizenegy hónapjában 8,2% volt, ami a legkedvezőbb érték az évtizedben mért azonos (azaz I-XI havi) időarányos adatok sorában.

A közúti balesetek legfőbb okai terén nem történt említésre méltó változás. A legtöbb baleset továbbra is gyorshajtás miatt következett be (az összes baleset 31%-a), a második helyen az elsőbbségadás elmulasztása (25%), a harmadik helyen pedig a kanyarodási szabályok megszegése (17%) áll.

Három személysérüléses balesetből kettőt személygépkocsi vezető okozott (részarányuk 66% az összes baleseten belül). A tehergépkocsi vezetők a balesetek 7%-ának, az autóbusz vezetők pedig az összes baleset 1%-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya november végéig 10 % volt (1%-kal kevesebb, mint tavaly ilyenkor), míg a gyalogosan közlekedők az összes közúti baleset 5%-át okozták.