Baleset-megelőzés

Bringás! Viselj feltűnő színű ruházatot!

2019.12.17. 09:25

A fekete ruhában tekerő bringás szinte láthatatlan a sötétben, a neon zöld szín a nyerő.

Szinek Lathatosag

Megkezdődött a tél, bár a jelenlegi időjárás aligha emlékeztet erre. Szokatlanul enyhe napokat élünk, ezért sokan előveszik az ilyenkor általában már téli álmukat alvó bringájukat a garázsból, a pincéből, vagy éppen a tárolóból, és nyeregbe pattannak. A tél egyik megváltozhatatlan jellemzője ugyanakkor, hogy későn világosodik és korán sötétedik. Aki bringával jár suliba, vagy dolgozni, könnyen előfordul, hogy sötétben indul útnak, és sötétben is ér haza. Erre tekintettel nagyon fontos, hogy a kerékpáros a forgalomban való haladásakor mindenkor, azaz sötétben is jól észlelhető legyen. És ezt nem csak a megfelelő közvilágítás, valamint a jármű világító berendezései biztosíthatják, a személyi biztonság fokozásához a bringás öltözete is nagyban hozzájárul.

Előfordulhat ugyanis, hogy a közvilágítás nem működik megfelelően: például üzemzavar lép fel, távol vannak egymástól a lámpatestek, kiégett az izzó, vagy éppen az üzemeltető „energiatakarékos” megoldást választva alacsony fényerejű izzókat szereltetett a lámpatestekbe. A lakott területek, főleg falvak külső részein az is előfordulhat, hogy az utak mentén esetenként „elfogy” a közvilágítás, de valós probléma az is, hogy a két, egyébként jól működő közvilágítási lámpa között félúton „fekete folt” keletkezik (főleg, ha oldalt sűrű növényzet van, mely elsötétíti a környezetet), és az itt sötét ruhában közlekedő személy alig vehető észre. Ezért azt tanácsoljuk minden bringásnak, hogy viseljen feltűnő színű ruházatot!

A ruházat láthatóságra gyakorolt hatását a fenti egyébként az Egyesült Királyságból származó kép illusztrálja.

Aki a sötétedést követően fekete öltözetben bringázik, azzal bizony előfordulhat, hogy az autósok szemszögéből láthatatlan marad, vagy már csak féktávolságon belül lesz észlelhető. Valamivel, de nem sokkal jobb a helyzete annak, aki a bringázáshoz kék, vagy piros színű ruhát választ, ezért mindenki jobban teszi, ha a világosabb tónusok felé fordul. Egy nem megfelelő közvilágítással rendelkező útszakaszon a gépkocsi tisztán tartott fényszórói a sárga ruhában tekerő kerékpárost mintegy 37 méter távolságból világítják meg, ami lakott területen belül, 50 km/h-s sebességnél elegendő lehet a veszély megfelelő kezeléséhez. Ennél is jobb azonban, ha valaki a fehér ruhát emeli le a fogasról, míg az igazán nyerő a feltűnő neon zöld szín, ebben az esetben ugyanis a bringás már 130 méterre felismerhető, még fényvisszaverő mellény használata nélkül is. A konzervatív ízlésűek szerint ez a szín „nem túl férfias” ugyan, de úgy gondoljuk, a biztonság megéri ezt az esetleges kritikát.

Végezetül: a feltűnő tónusú ruházat mellett minden bringásnak javasoljuk, hogy viseljen fényvisszaverő mellényt! Bár a hatályos KRESZ szerint a fényvisszaverő hatású ruházat bringásoknak csak lakott területen kívül, éjszaka és rossz látási viszonyok esetén kötelező, senkit sem fognak elmarasztalni akkor, ha egyéb körülmények között is viseli ezt a testi épséget és olykor az életet is védő egyszerű eszközt – akár lakott területen belül, nappali fényviszonyok esetén is!