Baleset-megelőzés

340 000 jármű egyetlen hét alatt

2019-11-20 18:19:23

Összesen ennyi tehergépkocsit és autóbuszt ellenőriztek Európában a TISPOL „Truck&Bus” ellenőrzés egy hete alatt.

Tispol Teherauto Ellenorzes

A legutóbbi európai-szintű közúti ellenőrző akció a legnagyobb közúti járművek, a tehergépjárművek és az autóbuszok forgalmát érintette. A TISPOL (European Traffic Police Network) „Truck&Bus” megnevezésű akciója 2019. október 14-20. között zajlott kontinensünkön. A magyarországi eredményeket honlapunkon már ismertettük, a TISPOL kommunikációs szolgálatának köszönhetően most a nemzetközi eredményeket tesszük közzé.

Az idei nyolcadik, egyben utolsó előtti TISPOL ellenőrzésben rekordszámú, összesen 29 ország rendőri egységei vettek részt, melyek közül eddig 21 ország küldte meg a végrehajtási adatokat. Az egy hetes ellenőrzés során 227 004 tehergépjármű és 113 777 autóbusz ellenőrzésére került sor. A rendőrök és közúti ellenőrök több mint 60 000 esetben tártak fel valamilyen jogsértést (49 926 esetben tehergépjárművel, 11 034 esetben autóbusszal kapcsolatban). Azonnali korlátozást, azaz továbbhaladási tilalmat 1 871 tehergépkocsi és 41 autóbusz esetben kellett elrendelni, ezek a járművek csak a jogsértés megszüntetését követően haladhattak tovább.

A TISPOL közleményében kiemelte, hogy az ellenőrzés, a megállapított szabályszegés, illetve a kiszabott szankció jogosságát kevesen vitatták, ami abból is adódik, hogy a nehéz-tehergépjárművek ellenőrzését kizárólag speciálisan képzett szakemberek végzik Európa-szerte. Tény, hogy a hivatásos sofőrök körében az ittasság, valamint a kábítószeres befolyásoltság általában ritkábban fordul elő más járművezetőkhöz képest. Ennek ellenére 220 sofőr ellen indult eljárás ittas járművezetés, 47 fő ellen pedig bódult állapotban történő járművezetés megalapozott gyanúja miatt.

A legtöbb szabályszegés a szociális szabályok, valamint a tachográf használatával kapcsolatos előírások megsértéséből adódott. A nemzetközi szintű jogszabály által (AETR) meghatározott vezetési időt 8 310 járművezető (7 623 tehergépkocsi és 697 autóbusz vezető) lépte túl, ők mindannyian a megengedettnél hosszabb ideig vezettek a kötelező szünetek betartása nélkül. Ezen kívül 6 049 esetben szabálytalanul használták a tachográfot, 664 sofőr pedig manipulálta a készüléket. Az ellenőrzések alapján az ilyen jellegű csalások fő oka a szállítási ágazatban tapasztalható egyre nagyobb mértékű versenynyomás.

Az ellenőrzött tehergépjármű nem felelt meg a műszaki előírásoknak 10 738 esetben, és nem volt érvényes kötelező biztosítása 1 603 járműnek. Az autóbuszok esetében a legtöbb jogsértés az utasszállítás végzéséhez szükséges okmányok hiánya (az összes ellenőrzés alá vont autóbusz 31,3%-ánál), a nem megfelelő műszaki állapot (23,5%), sebességtúllépés (13,9%) és a biztonsági öv használatának elmulasztása (8,3%) miatt indult. A tapasztalatok szerint egyre nagyobb problémát jelent a mobiltelefon vezetés közbeni használata is, ami a személyek tömeges szállítását vezető járművek vezetőinél még inkább elfogadhatatlan.

Végezetül érdekességképpen jegyezzük meg, hogy bő két évtizeddel ezelőtt a TISPOL első közúti ellenőrzése éppen a kereskedelmi áruk és a személyszállítás ellenőrzésére terjedt ki (az első akciókban még csak néhány szomszédos ország, az Egyesült Királyság, Benelux Államok, Németország vett részt), és az ellenőrzési területek csak később terjedtek ki más járműkategóriákra, illetve szabályszegésekre. Jelenleg a TISPOL évi kilenc nemzetközi akciót tervez, melyek a „Truck&Bus” mellett a gyorshajtásra („Speed”), az ittasan, illetve kábítószer hatása alatt vezetőkre („Alcohol&Drugs”), a biztonsági öv és gyermekülés használatára („Seatbelt”), valamint a figyelmet elvonó tényezőkre („Focus ont he Road”) terjednek ki.

A következő, egyben idén az utolsó TISPOL nemzetközi akcióra Karácsony előtt, 2019. december 09-15. között kerül sor. Az „Alcohol&Drugs” ellenőrzés a járművet ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére irányul.