Közlekedik a család – közlekedésbiztonsági vetélkedő

Idén is „Közlekedik a család” !

A közúti közlekedésben fontos, hogy a résztvevők körültekintő, megfontolt módon, egymást partnerkén tekintve közlekedjenek. A közlekedés szabályaival a legfiatalabbaknak érdemes minél korábban megismerkedniük, az idősebbeknek pedig sosem árt azokat újra és újra átismételniük és példaként szolgálniuk a fiatalabb családtagok részére. Ez a gondolat hívta életre kilenc esztendővel ezelőtt a „Közlekedik a család” elnevezésű vetélkedősorozatot, amelyet azóta is a Rendőrség baleset-megelőzési szervezete, az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság szervez a fő támogatók bevonásával (Autós Nagykoalíció, Skoda). 2019-ben 684 család vett részt a megyei selejtezőkön, majd az országos döntőn a legjobb húsz család mérettette meg magát az értékes nyereményekért, köztük az első helyezettnek járó személyautóért.

A visszajelzések, az érdeklődők számának folyamatos növekedése arra ösztönözték a szervezőket, hogy idén is megrendezzék ezt a vetélkedősorozatot. A tavaszra tervezett területi versenyek a koronavírus-járvány miatt elmaradtak. A veszélyhelyzet megszűnése lehetőséget biztosít, hogy a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedő területi fordulói ősszel (2020. szeptember 19. és október 4. között) megrendezésre kerüljenek.

A versenyekre bármely magyarországi lakóhellyel rendelkező család nevezhet, ha legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá amennyiben hat és tizenhét év közötti gyereket/gyerekeket nevelnek.

Érdemes elindulni a versenyen, amelynek fődíja, egy Škoda Scala személygépkocsi. Hamarosan kezdetét veszi az országos közlekedésbiztonsági vetélkedő területi fordulói, ahol nemcsak a családok, hanem a legeredményesebb oktatási intézmények is díjazásra kerülnek. A verseny szervezői az iskolák részére pályázatot hirdetnek meg. Azok az iskolák, amelyek a vetélkedősorozaton a legtöbb családdal vesznek részt, az alábbiak szerint kerülnek díjazásra:

1. helyezett iskola 500 000 Ft értékű tan- és sportszert,

2. helyezett iskola 300 000 Ft értékű tan- és sportszert,

3. helyezett iskola 100 000 Ft értékű tan- és sportszert kap az igények figyelembevételével.

További tájékoztatás a www.kozlekedikacsalad.hu  weboldalon található.

 

A vetélkedő története

A “Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági versenyt Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság már hagyományosnak mondható módon minden évben megszervezi. Az ORFK-OBB azt vallja, hogy a közlekedési szabályokkal sosem lehet elég korán megismerkedni, az időseknek pedig érdemes időnként felfrissíteni ismereteiket. Így a kilenc esztendővel ezelőtt életre hívott verseny célja, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig valamennyi generációt megszólítson.

A többfordulós vetélkedő a biztonságos, körültekintő és megfontolt közlekedés fontosságára, szabályaira és a balesetek megelőzésére igyekszik felhívni a figyelmet, téve mindezt aktív és szórakoztató formában. A 2019-es évben hatalmas népszerűségnek örvendett a megmérettetés, a megyei fordulókra közel hétszáz család pályázott.

Kacs19 Miskolc 3
Bringapálya a próbák között

Hogyan lehet pályázni?

A területi fordulókra – amelyek jellemzően a megyeszékhelyeken zajlanak – bármely olyan, magyarországi lakóhelyű család nevezhet, ahol az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, illetve hat és tizenhét év közötti gyereket/gyerekeket nevelnek. A 2020-as Közlekedik a családról bővebb információkért és a legfrissebb hírekért a www.kozlekedikacsalad.hu weboldalt érdemes figyelni.

Kacs Finale 2019 6
A 2019-es főnyeremény

Milyen feladatokra kell számítani? Hogyan érdemes készülni?

A megyei feladatok helyenként eltérően lehetnek, de abban nincs különbség, hogy a verseny elméleti és gyakorlati tudást egyaránt igényel. Így azoknak a családoknak, akik terveznek ringbe szállni 2020-ban, érdemes lehet újra fellapozni a KRESZ-szabályokat, felfrissíteni az elsősegélynyújtási és a műszaki ismereteket; ezek ugyanis mindig megjelennek papíralapú tesztkérdések formájában. Az elméleti feladatokat követően ügyességi megmérettetésekre kerül sor: a gyerekek kerékpáros akadálypályán bizonyíthatnak, miközben apa vagy anya vezetéstechnikai feladatokat teljesíthet. Minden megye legjobban szereplő családja kap lehetőséget arra, hogy a nyári döntő fordulón is megmérettesse magát.

Kacs 2019 Finale
Célegyenesben a “Közlekedik a család”

 

Mi a nyeremény?

Az 20 legjobban teljesítő család részt vehet a döntő megmérettetésen, ahol a küzdelem minden évben egy vadonatúj nyereményautóért zajlik. A 2019-es évben nem más, mint egy Skoda Fabia Ambition típusú személygépkocsi volt a tét, amellyel a verseny után egy kaposvári család gurulhatott haza. Idén egy Skoda Scala a fődíj.