Hírek

Több szabályszegést szigorúbban büntetnek

2010-03-01 23:42:58

2009 augusztus elsejétől a közigazgatási bírság szabályai változtak. Újdonság, hogy a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer és a bukósisak használatának elmulasztása, valamint a mobiltelefon menet közbeni használata ezentúl a közigazgatási bírság hatáskörébe tartozik.

A közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések köre 2009 augusztus 1-jétől kibővült. A jogszabály-módosítás értelmében a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobil rádiótelefon használatára vonatkozó előírások megszegőivel szemben – a korábbi szabálysértési eljárás helyett – a jogszabályban előírt összegű bírságot közigazgatási eljárásban kell kiszabni.
A közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet alapján a szabályok megsértése esetén jogszabályban rögzített, az alábbi táblázatban szereplő bírságokat szabhatja ki a hatóság. 
 
 
Menet közben kézben tartott mobil rádiótelefon használata:  lakott területen belül 
10 000 Ft, lakott területen kívül 15 000 Ft, autóúton, autópályán 20 000 Ft

Biztonsági öv használata nélküli közlekedés: lakott területen belül 10 000 Ft, lakott területen kívül 20 000 Ft, autóúton, autópályán 30 000 Ft (ha az utas nem kapcsolja be az övét, akkor minden esetben büntethető a vezetővel egyező büntetési tarifákkal)

Gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása: lakott területen belül 15 000 Ft. 30 000 Ft, autóúton, autópályán 45 000 Ft.

Motorkerékpár-bukósisak használatának elmulasztása: lakott területen belül 10 000 Ft, lakott területen kívül 20 000 Ft, autóúton, autópályán 30 000 Ft (az utas is büntethető) 
 
Ha a rendőr a helyszíni bírságolás mellett dönt, a határozatot két példányban állítja ki, és az ügyfél részére annak másodlati példányát, valamint a befizetéshez használandó készpénz-átutalási megbízást (sárga csekket) aláírás ellenében átadja. A határozat átvétele az ügyfél fellebbezési jogát nem érinti, azonban arról a helyszínen lemondhat. Abban az esetben, ha az ügyfél az érintett cselekmények közül egy időben többet is elkövet, az eljárás során az egyes cselekményekhez rendelt bírság összegét kell kiszabni. A közigazgatási bírság kiszabása mellett közúti közlekedési előéleti pont nem állapítható meg.
Amennyiben a tényállás a helyszínen kétséget kizáróan nem tisztázható, nem kerül sor a bírság helyszínen történő kiszabására. Ilyen esetben a rendőr közigazgatási eljárást kezdeményez, annak keretében kell tisztázni az elkövetés körülményeit.