Nyártól súlyosabb az ittas vezetés elbírálása!

2013.04.12. 17:44

Hamarosan megváltozik az ittas, valamint a bódult állapotban történő járművezetés szabályozása. A két tényállás különválik, a módosítások szigorítást jelentenek.

A 2013. július 01-én hatályba lépő új Btk. jelentős mértékben megváltoztatja az ittas és a bódult állapotban történő járművezetés korábbi szabályozását. Míg napjainkig ez a két – egymástól  egyébként teljesen eltérő – jogsértés egyetlen joghelyhez tartozott (Btk. 188. §), addig júliustól a két terület szabályozása teljesen szétválik.

A jövőben a „Járművezetés ittas állapotban” törvényi tényállását a 2012. évi C. törvény 236. §-a szabályozza. Új elem a szabályozásban, hogy az eddigi 0,8 helyett már 0,5 gramm/liter ezrelék véralkohol értéknél büntetőeljárás indul az ittas sofőrökkel szemben (levegőalkohol-koncentráció esetében 0,25 miligramm/liter ezrelék ez az érték).

Bűncselekmény esetén a vezetői engedély is veszélybe kerül.

Az ennél kisebb fokú alkoholos befolyásoltság sem marad szankció nélkül, az továbbra is közigazgatási bírságot, valamint előéleti pont kiszabását von maga után.

A vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatti járművezetésről (köznapi megfogalmazásban: drog hatása alatti járművezetésről) a Btk. 237. §-a rendelkezik, s alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti az elkövetőt.

Kampány az ittas vezetés ellen. Még mindig probléma, tenni kell ellene

 

A szankció közúti baleset okozása esetén a sérülések súlyossága szerint jelentősen emelkedik, s kettőnél több ember halála, vagy halálos tömegszerencsétlenség esetén a szabadságvesztés időtartama a tíz évet is elérheti.

Legfrissebbek