Kevesebb útdíj-pótdíjat szedtek be

2021.09.16. 11:03

A bevezetett pótdíj-kiszabási enyhítések által csökkent a meg nem váltott útdíjhasználat miatt behajtott pótdíj összege.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. adatai szerint meghaladja a 700 millió forintot az idén bevezetett pótdíjfizetési könnyítések pénzbeli megtakarítása az ügyfeleknél és a társaságnál. A NÚSZ jelezte, hogy az utólagos éves országos e-matrica vásárlási lehetőség, valamint a pótdíj amnesztia legalább 680 millió forintot hagyott az utazóközönségnél. Másodlagos megtakarítást jelent ez a társaságnak is, mert a NÚSZ Zrt.-nél a pótdíjfizetési felszólítások postázásának költsége 40 millió forint lett volna.

A pótdíjfizetési könnyítéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelete tette lehetővé 2021. január 1-től. Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy az év elejétől újonnan bevezetett pótdíjfizetési könnyítések lehetőségével 8 hónap alatt közel 13 ezer ügyfél élt. A lehetőségek közül az utólagos e-matrica vásárlás volt a népszerűbb, az esetek legnagyobb részében ezt választották a díjköteles utakat érvényes vignetta nélkül használók, akik mintegy 43 ezer pótdíjas esetet rendeztek ezzel a megoldással. A pótdíj amnesztia lehetőségével 27 jármű esetében, összesen 434 alkalommal éltek a közlekedők, fele részben cégek, fele részben magánszemélyek. Az érintetteknek a kedvezménynek köszönhetően összesen 14 millió forintnyi pótdíjat nem kellett kifizetniük.

Legfrissebbek