Ha már előkerült a motorkerékpár…

2021.02.23. 16:35

A motorkerékpár felkészítése mellett nem árt, ha a motoros is jobban odafigyel az első kilométereken, amíg visszatér a rutin.

Bár úgy tartják a motorozást sem lehet elfelejteni, azonban a gyakorlatból ki lehet jönni. A téli szezon kihagyása épp elég idő arra, hogy megkopjon a magabiztosság. Így az első alkalmakkor érdemesebb pár, a saját vezetési tudást figyelembe véve nyugisabb kört beiktatni, amikor nem a határok feszegetése a cél, hanem a motorozás rutinjának az előhívása.

A nyugodtabb tempó mellett szól az is, hogy bár egyre többször számíthatunk ragyogó napsütésre és 15 celsius fok körüli hőmérsékletekre, ez még nem jelenti azt, hogy a körülmények egyik percről a másikra ideálissá válnának. Az útburkolat is hidegebb, lassan melegszik fel – így kevésbé tapad a gumiabroncs -, az árnyékos, völgyes szakaszokon számítani lehet csúszósabb útszakaszokra, egyrészt mert a nap ott kevésbé melegíti fel, másrészt a lecsapódó pára miatt.

Koratavasszal amúgy is számítani kell rá, hogy valamennyi nedvesség lehet az utakon, ami pont elég lehet egy megcsúszáshoz. A motorosoknak figyelniük kell az utak kátyúsodására is, mert ami egy autónak egy kellemetlen ütés, az a motorkerékpárnak esés lehet.

Motoros Oktatas
Motoros oktatás

Mindez nagyjából fel is vázolja, hogy milyen vezetéstechnikai tudásra van szükség a tavaszi motorozáshoz. Kerülni kell a hirtelen terhelésváltásokat, a magas beérkező sebességeket a kanyarokhoz, biztosan kell tudni precízen manőverezni, ami például egy kátyúkikerüléshez kell. Fel kell készülni arra az eshetőségre, hogy megcsúszik valamelyik kerék, vagy fékezéskor kitör a motorkerékpár fara – ez leginkább robogókra jellemző -, ismerni kell azokat a módszereket, amelyekkel az instabillá váló állapotból menthetővé válik a helyzet és visszanyerheti a vezető az uralmát a megbokrosodott gépen.

Az sem baj, ha egy gyakorlatlan motorkerékpáros még nem tudja ilyen szinten vezetni a gépét, ilyenkor jó, ha kellő önkritikával bír, és a tudásszintjéhez illően óvatosabban halad. És elmegy mondjuk egy motorkerékpárosoknak szánt vezetéstechnikai tréningre, ahol profi oktatóktól tanulhatja meg a legjobb fogásokat, mindezt úgy, hogy nem magának kell kikísérleteznie őket, esetleg több esést is vállalva. A vezetéstechnikai tréning az ügyesebb motorosok esetén a visszaszokást gyorsíthatja.

Legfrissebbek